Otto Lindblad heter den nygamle mästaren som denna gång stolt fick vandra hem med vårt eftertraktade vandringspris.

 

 2019 09 07 Segrarna 10

Segraren i Damklassen Eva Olsson och Regementsmästaren i Golf 2019 Otto Lindblad. Foto:NG Olsson.

Som traditionen bjuder samlades golfspelarna den första lördagen i september på anrik mark. Dels för att kämpa om titel Regementsmästare men också för att på ett enkelt och trevligt sätt umgås med gamla regementskamrater. Glada minnen ventilerades och många skratt ekade i lokalen.

 

 2019 09 07 Roland o. Lars 10

Roland Ekenberg och Lars Fogelquist pausar golfen lite och ställer upp för fotografering. Foto:NG Olsson.

Vi var 14 spelare denna gång (varav 2 damer) som i hyggligt väder,sol blandat med någon regnskur tog oss runt på A6 fina golfbana.
Undertecknad, som för tillfället inte är spelbar, följde spelet från bil och hejade på de tävlande. 


I tävlingen hade vi en separat tävling, Närmast hål, Rolf Erlandsson tog hem det priset 3.08 m. från hålet.

Regementsmästare blev Otto Lindblad med 35 poäng2:a Bosse Nero med 33 poäng och 3:a Bosse Wallén med 32 poäng.I damklassen vann Eva Olsson med 25 poäng.

Väl mött nästa år. Vill påminna om att för attfå delta i tävlingen skall man ha tjänstgjort på A6, gjort värnplikten på A6 eller vara medlem i Kamratföreningen Smålandsartillerister.

Richard Prahl.
Ständig tävlingsledare

Tisdagen den 3 september var det dags för höstens första Tisdagsträff. Vår ordförande, Bo Romedahl, hade nöjet att hälsa tjugosex Smålandartillerister välkomna till dagens träff. Vi hade även nöjet att ha ”Sillens vänner ” med oss på denna tisdagsträff. Vi fick därefter i vanlig ordning, som sig bör i enskild ställning, avnjuta A6 regementes marsch.

 

2019 09 03 1

 

Därefter hälsades dagens föredragshållare Tomas Karlsson välkommen och ordet överlämnades till honom. Tomas, som arbetar på som affärsutvecklare på SAAB i Linköping, var inbjuden till kamratföreningen för att informera om T-X projektet. Tomas inledde med att presentera sig själv, vi fick bl.a veta att han var smålänning (bördig från Bodafors), golfare och hade stor passion för motorsport.

 

2019 09 03 4

Tomas Karlsson, SAAB, kvällens föredragshållare

T-X projektet är ett samarbete mellan SAAB och amerikanska Boeing där man tillsammans har utvecklat ett skolflygplan. I projektet är själva planet bara en del, utbildningssystem, systemunderhåll, simuleringssystem m.m. ingår också.


Vi fick lyssna på hur det började med de första trevande kontakterna mellan företagen runt 2007. Några år senare, 2013, bestämde man att man skulle gå ihop och påbörja utvecklingen av ett gemensamt skolflygplan och i september 2016 var första maskinen i luften. Det var världsrekord i snabbhet när det gäller framtagning av ett nytt flygplan. Samarbetet mellan företagen belystes och Tomas betonade särskilt transparensen, alla visste vad som gällde. Tilliten mellan företagen var även en viktig fråga som togs upp, avtal mellan företagen fanns givetvis och emellanåt fick man gå tillbaka och läsa på. Företagen var duktiga på olika saker så fördelning blev att Boeing svarade för design och framtagning av framkropp, vingar och fenor medan SAAB;s del var bakkroppen.


US Air Force utbildar ca 1000 piloter per år och var i behov av nya skolflygplan då deras gamla plan, T-38C Tallon, hade varit med i mer än 50 år och inte längre uppfyllde dagens krav.

I december 2016 skickade det amerikanska flygvapnet ut en formell offertförfrågan som inkluderade 350 flygplan och att de ska kunna påbörja utbildning med de nya planen 2024.


Kravlistan från USA var omfattande och mycket tydlig, antingen var kraven uppfyllde eller så var de det inte. Det handlade om tekniska lösningar, prestanda men även pris var en urvalsfaktor. Allt poängsattes och i slutändan vad det en siffra som avgjorde vem som fick leverera. SAAB och Boeing fick in sin offert i tid men alla efterfrågade uppgifter och blev således ett av de företag som kämpade om kontraktet. Några föll ifrån och i slutändan var det tre företag som kvar. I september 2018 fick SAAB -Boeing kontraktet. Tillverkningen kommer att ske i West Lafayette, Indiana, USA. SAAB-Boeing har redan börjat fundera över fler och nya användningsområden för T-X.

 

2019 09 03 2

Ett trollbundet auditorium.


Thomas höll ett mycket intressant och spännande föredrag, vi fick veta en del både om USA;s pilotutbildning, hur man utvecklar och säljer flygplan samt hur man kan få samarbete över Atlanten, St Louis och Linköping, att fungera. Vår ordförande tackade Tomas för föredraget och överlämnade A6 minnesbok. Deltagarna bistod med en varm och uppskattande applåd.

 

Text och bild: N-G Olsson 

 

Tisdagen den 7 maj var tisdagsträffen återigen en kvällsaktivitet. Vi var nästan 40 Smålandsartillerister som samlades hos Ostkompaniet på Torsviksområdet strax utanför Jönköping. Vår medlem, Krister Linnell, hade bjudit in oss till företaget för att vi skulle förkovra oss i ost och honung. Vi konstaterade snabbt att det var ett område som intresserade många, då det troligen var rekord i antal deltagare.

Efter att vår ordförande hälsat alla välkomna och vi stående i enskild ställning avnjutit regementets marsch fick vi en kort introduktion av Krister. Sedan överlämnades ordet till koncernchefen, Anders Lindahl, som berättade om Ostkompaniet och övriga koncernen för oss för oss. I koncernen ingår även Svensk Honungs förädling som ligger i Mantorp. Vi fick även höra historien om den turkiska yoghurten, som hade en bild på en turkgubbe som visade sig vara grek.


Därefter var dags för provsmakning av ostar och det var Per-Åke Plantin, som är produktionschef, som tog över. Vi fick smaka på ostar ur företagets sortiment och Per-Åke, som visste allt som är värt att veta om ostar, var en utmärkt ciceron i ost. Ostarna smakade utmärkt gott och vi förkovrade oss i vår ostkunskap. Per-Åke tog oss sedan med på en kylslagen rundvandring i ostlagret och vi fick ytterligare påspädning i vår kunnande om ost.
 

 

2019 05 07 3

Prduktionschefen Per-Åke Plantin berättade om ostar. Allt från tillverkning till lagring.

Efter ett kort stopp i honungslagret, där det var lite varmare, var det Kristers tur att ta hand om oss. Krister började med att ge oss en kort orientering om hur hans yrkesliv sett ut efter A6- tiden via polisyrket fram till nutid och samarbetet med Anders Lindahl. Hur det kommer sig att han hamnade på företaget som honungsexpert var en intressant historia. Därefter inledde Krister sitt föredrag på temat ”Från blomma till honungsburk”. 

 

2019 05 07 1

Krister Linnell i berättartagen.

Krister som själv är biodlare inledde med att berätta om den hotbild som finns mot vår natur och då indirekt mot bi- och honungsproduktionen. Vi fick höra om vilka bisorter vi har, vad biavel är och mycket mer. Kristers äventyr med ryska biodlare berördes och hans umgänge med Ernst Kirchsteiger i TV 4 omnämndes (se gärna klippet som finns på TV 4;s hemsida). 

 

2019 05 07 7

Vi hade även med oss en alldeles egen honungsbjörn.

Vi fick lära oss om hur bin gör honung och vilka olika honungsorter som finns. Provsmakning av honung, där vi fick gissa om det var svensk eller importerad honung, var ett trevligt inslag. Kvällen avrundades med att vi bjöds på kaffe och fralla. Vår ordförande framförde ett stort tack till Ostkompaniet och till Krister för en mycket trevlig och lärorik kväll. 

 

2019 05 07 8

Honungsprovning i full gång!

 

Text och bild: N-G Olsson

 

Från Änglagård till Stenhus.

Kamratföreningens Vårresa, lördagen den 18 maj 2019, gick till Ulricehamntrakten där vi gjorde turen ” Gårdarna runt sjön”.
Även denna Vårresa hade vi vädrets makter på vår sida. himmeln var ”järngrå” men regnet höll sig borta och temperaturen var lagom för en dag med mycket sightseeing.

2019 05 18 1
Strax före utsatt tid samlades vi på A6 kaserngård för avfärd. Vi var i år nästan 40 deltagare och det kändes extra roligt att vi var så många. Prick kl 0830 rullade vi iväg mot Ulricehamn och turen ”Gårdarna Runt Sjön”.


I över 20 år beskrev Birgit Th Sparre sin hembygd, vid sjön Åsunden, i romansviten ”Gårdarna runt sjön” och det var i dessa miljöer som årets kamratresa gick.


Vi gjorde ett kort stopp i Ulricehamn och hämtade upp vår guide Ann-Magret Hilding från Ulricehamns guideförening. Efter en kort rundresa med guidning i Ulricehamn där vi bl.a. fick bese friluftsområdet ”Lassalyckan”, passerade vi Skottorp och Sten Sture Monumentet. Monumentet är rest till minnet av slaget på Åsundens is, år 1520, då Sten Sture dy hade som uppgift att stoppa den framryckande danska hären. Sten Sture blev dödligt skadad av en dansk kanonkula och misslyckades med att stoppa danskarna. Han dog på sin reträtt mot Stockholm och hade han lyckats med sitt uppdrag, hade Stockholms blodbad aldrig inträffat.

 

2019 05 18 3

Nästa resmål var Källebacka Säteri och på vägen dit passerade vi platsen där den nästan 10000-år gamla Bredgårdsmannen hittades. Framme vid Källebacken guidades vi av gårdens ägare som bl.a. berättade om filminspelningen av den legendariska filmen ”Änglagård”, som hade genomförts på gården för c:a 20 år sedan. Vi fick bese huvudbyggnaden där första våningen var från 1600-talet.

 

2019 05 18 4

Vi fick även se hur ett dass kunde se ut på 1700- talet. Man fick klättra upp till en bänk med sju olika hål i varierade storlek och där fanns även en bänk där nödiga kunde sitt och vänta på sin tur. Fallhöjden för fekalierna var imponerade.


Efter att ha beskådat hela anläggningen åkte vi vidare och passerade bland annat gårdarna Åsundsholm och Sjöred där författarinnan Birgit Th Sparre växte upp och där hon skrev sina romaner. Vi passerade även Finnekumla Kyrka där hon ligger begravd. Vår guide, Ann-Magret, höll oss hela tiden uppdaterade med allt vi passerade. hon var som en levande uppslagsbok.


När klockan började närma sig lunchtid anlände vi till Hofsnäs Herrgård där vi intog en förbeställd lunch. Efter att ha avnjutit en mycket välsmakande måltid och besökt Hofsnäs saluhall gick resan vidare till Torpa Stenhus.

 

2019 05 18 5
Torpa Stenhus ligger vackert beläget vid Åsunden. Slottet är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Godset är privatägt och det har varit i samma familjs ägo i 17 generationer sedan slutet av 1400-talet. Namn som Stenbock och Sparre återfinns i ägarlängden. Vi fick, med början i slottskapellet, en guidad tur genom slottets alla skrymslen och vrår, från de mörka källarvalven upp till under takåsarna.


Även här visade vår guide prov på enastående kunskaper som hon förmedlade till oss på ett uppfriskande sätt. Vi fick höra de tragiska historierna om lille Gustav Stenbock, som dog i en brunn då han skulle hämta ett äpple, som han tappat och om dottern, som inmurades levande då man trodde hon vara smittad med pesten efter en resa till Danmark.


Torpa Stenhus har mycket tjocka väggar, då det bl.a var gränsborg mot Danmark. Vi blev ganska snart varse att dessa tjocka väggar effektivt stänger ute värmen (och bevarar kylan) så det kändes som högsommarvärme när vi åter kom ut ur slottet.

 

2019 05 18 7
Vi avslutade besöket i Torpa med en god kopp kaffe med tillbehör i slottscafeét. I det sammanhanget passade vi även på att avtacka vår guide, Ann-Magret, för väl genomför uppdrag. Vår ordförande poängterade särskilt Ann-Magrets röstläge, som var väl avpassat för halvdöva artillerister. Efter kaffet ställdes färden mot A6 och Jönköping dit vi anlände supernöjda med dagen och uppfyllda av intryck och ny kunskaper om gårdarna runt sjön.

 

Text : N-G Olsson, Bo Mattsson och Bo Romedahl

Foto: N-G Olsson