Tisdagen den 1 april samlades ett trettiotal kamrater i Valvet på A6 för att få en guidad tur på vår gamla arbetsplats. Redan vid samlingen märktes en förväntansfull stämning och Valvet fylldes av ett intensivt sorl.

Turen började på utsidan av Valvet. Mitt i den rundel (rondell?) som alltid funnits där hade det skapats en liten kulle och på toppen av kullen var Kamratföreningen Smålandsartilleristers minnessten rest. En odiskutabelt mycket bättre och ståndsmässigare placering än där den stod tidigare (i ett buskage vid Hästbacksgrinden). Än så länge var det bara en jordhög men den skulle förses med gröna växter lite längre fram under våren.

 Bild FF 19

Kamratföreningen Smålandsartilleristers minnessten.

 

Bo Romedahl hälsade välkommen, regementets marsch spelades och därefter överlämnade Bo ordet till Simon Brehm som förvaltar hela kasernbyggnaden på Jönköpings kommuns uppdrag. Han berättade lite om de nuvarande hyresgästerna, om renoveringen och ombyggnationen och vad man hade att rätta sig efter i det arbetet. Socialförvaltningen disponerar stora delar av kasernbyggnaden och deras verksamhet omfattas av en hel del sekretess, därför skulle vi inte visas runt i alla delar av byggnaden.

Bild FF 20

En mer översiktlig bild på stenens placering. Nägra av deltagarna på väg fram till stenen.

 

Bild FF 21

Kasernens fasad mot väster, mot Jönköpings centrala delar. Det går inte att komma ifrån att byggnaden är både vacker och pampig.

 

Dagen till ära, den 1 april, bjöd vädergudarna på en strålande sol på en nästa helt molnfri himmel.

Bild FF 22

I strålande solsken lyssnade kamraterna på vad Simon Brehm hade att säga. Från vänster Anders Gustafsson, Åke Sjögren, Börje Ottosson och Eva Carlsson.

 

Vi började rundturen med att ge oss in i trapphuset i skärningspunkten mellan Norra Inre och Norra Yttre. Det trapphus som ledde upp till kompaniexpeditionerna på 8., 2. och 1. kompanierna. När vi nått upp till 2. kompaniet passerade vi ingången till kompaniexpeditionen där det nu var kontorsrum. Rakt fram hade vi en korridor som inte fanns på vår tid. Man har helt enkelt skapat en ny korridor inne i logementen, innanför logementens innervägg. På så sätt har man kunnat skapa kontorsrum ute i kompanikorridoren och i den del av logementen som inte blivit korridor. Det enda som man kunde känna igen var dörrhålen där logementsdörrarna en gång satt.

Bild FF 23

På vägen in i kasernbyggnaden skedde en viss terrängorientering för att fastställa vad som fanns innanför de olika fönstren.

 

Från kompaniexpeditionen på 2. kompaniet svängde vi av in mot Norra Inre. Den del där det förr fanns torkrum, putsrum, duschrum och toaletter. Hela den delen var helt ombyggd till kontors- och mötesrum. När vi passerat dessa rum kom vi till nästa fixpunkt som gjorde att vi kunde orientera oss. Stora trapphuset från kaserngården upp genom Norra Inre. Hade inte den funnits så hade det varit svårt att veta var man var.

Vi följde korridoren rakt fram och befann oss plötsligt inne på regementsexpeditionen, en plats som man sällan hade anledning att besöka. Vi kunde dock lokalisera var regementschefens rum varit och utanför det var rummet där chefssekreteraren huserade. Det krävdes dock lite tankeverksamhet för att lokalisera sig.

Bild FF 24

Några deltagare på väg uppför trappan från Valvet mot regementsexpeditionen.

 

Bild FF 25

Utsikt över kaserngården från trappan på bilden ovan. Man kan undra vad Tore Bengtsson hade tyckt om han sett så många bilar på kaserngården (en av Tores käpphästar var att det inte fick parkeras några bilar vare sig på kaserngården eller intill själva kasern).

 

Därefter gick vi två trappor upp och hamnade i officersmässens matsal. Den var nu uppdelad i hyffsat stora sammanträdesrum. Så högt upp i byggnaden var utsikten över centrala Jönköping anslående.

Bild FF 26

Ett av konferensrummen på fjärde våningen i det södra ”tornet”. Kan det ha varit C GU-bataljonens tjänsterum?

 

När vi var färdiga på fjärde våningen gick vi en trappa ner och samlades i det som en gång var sällskapsrummet på officersmässen. Lokalen var helt förändrade. Den stora öppna spisen som en gång dominerade rummet var borta och ersatt av en serveringsbänk och skåp. Här serverades fika och sorlet som tidigare hörts nere i valvet återuppstod när det åter började berättas minnen.

Bild FF 27

Samling för fika i det rum som en gång var sällskapsrummet på officersmässen. Den stora öppna spisen är borta och har ersatts av en serveringsbänk och vägghängda skåp (bakom ryggen på Björn Stenberg och Eva Carlsson).

 

Träffen avslutades med att Simon Brehmer tackades för guidningen genom att Bo Romedahl överlämnade regementets minnesbok. Simon å sin sida ville gärna ha bilder från interiörerna i kasernbyggnaden om någon hade sådana på lager.

Bild FF 28

Vår guide, Simon Brehmer med A6 minnesbok.

 

Bild FF 29

Regementets minnessten som står uppställd vid Entré C, eller utanför CUI för er som var med på den tiden. Enkel och anspråkslös jämfört med kamratföreningens minnessten.

 

Text: Anders Leicht

Foto: Lena Clarin

Lördagen den 22 mars genomfördes Kamratföreningens årsmöte i Seniorernas hus i Jönköping. Tjugosex röstberättigade medlemmar var närvarande.

Årsmötet inleddes med att Bo Romedahl öppnade detsamma och därefter spelades regementets marsch. Sedan följde en parentation för de medlemmar som lämnat oss sedan föregående årsmöte.

Röstlängden och föredragningslistan fastställdes. Årsmötet ansågs utlyst enligt stadgarna.

Bo Romedahl utsågs till ordförande vid årsmötet och Thomas Andersson valdes till årsmötessekreterare.

M 1

Bo Romedahl (stående) utsågs till årsmötesordförande och Thomas Andersson (sittande till höger) utsågs till årsmötets sekreterare. Även kassamannen Göran Johansson (sittande till vänster) fanns med i presidiet. 

Ulf Gustafsson och Lennart Svensson valdes till justeringsmän.

Bo Romedahl läste upp styrelsens verksamhetsberättelse och mötet godkände den. Medlemsantalet var vid årsmötet 289 medlemmar.

Göran Johansson föredrog sedan balansräkningen för 2024 och föreslog att årets resultat skulle överföras till 2025. Årsmötet godkände balansräkningen och dispositionen av årets resultat.

Richard Ekstrand läste därefter upp revisionsberättelsen. Allt var i god ordning. Revisionsberättelsen godkändes av årsmötet.

Årsmötet beslutade sedan att ge styrelsen ansvarsfrihet för verksamheten under 2024.

 M 2

En del av de medlemmar som deltog vid årsmötet.

Årsmötet beslöt sedan att medlemsavgiften för 2025 skulle vara oförändrad, 175 kronor.

Därefter omvaldes Bo Romedahl som ordförande fram till nästa årsmöte (2026). Göran Johansson, Anders Leicht, Pille Nyquist och Mats Larsson valdes till styrelseledamöter fram till årsmötet 2027. Övriga i styrelsen, Lennart Andersson, Thomas Andersson, N-G Olsson, Anders Gustafsson, Kurt Lindberg och Sven Engkvist är valda fram till årsmötet 2026.

Richard Ekstrand och Jan Knutsson valdes till revisorer fram till årsmötet 2026. Björn Johansson och Leif Lust valdes till revisorssuppleanter fram till samma årsmöte.

Valberedningen fram till nästa årsmöte, 2026, är Jonas Forthmeiier (sammankallande), Christer Junefält och Göran Fransson.

Under övriga frågor diskuterades lämpligheten av att årsmötet genomförs en lördag. Efter en stunds diskussion beslutade årsmötet att fortsätta med årsmöten på lördagar.

Ordföranden tog upp frågan om en eventuell minnessten för Smålands Artilleriregemente invid Jönköpings Regementes (I 12) befintliga sten på Kanonberget i Stadsparken. I denna fråga måste vi till att börja med få med oss Jönköpings kommun. En sten i paritet med gamla I 12:s blir inte billig. Ska vi använda föreningens fonderade medel? Kan vi intressera några sponsorer? Styrelsen fick i uppdrag att fortsätta utreda frågan.

En enkel minnessten över A6, som tidigare funnits inne i köpcentret, har nu flyttats ut till det sydöstra hörnet av kaserngården. Framför klockgaraget och nära entrén till köpcentret från kaserngården.

Den minnessten som Kamratföreningen Smålandsartillerister anskaffat till minne av Smålands Artilleriregemente har fram tills nu fört en undanskymd tillvaro i ett buskage vid Hästbacksgrinden. Den stenen har nu, genom benäget bistånd av fastighetsförvaltaren (Jönköpings kommun) flyttats till rundeln på västra sidan av Valvet (utsidan). Där kommer den att ses av alla som besöker kasernbyggnaden från västra sidan.

Som sista punkt i föredragningslistan föreslog styrelsen att utse Göran ”Kongofrasse” Fransson till hedersmedlem. Motiveringen var ”Görans långa engagemang i vår kamratförening samt att han av många värnpliktiga omtalas som det hårda men rättvisa befäl som de tjänstgjort under. Göran har frekvent förgyllt våra sammankomster med sitt trumpetspel, vilket vi hoppas får en lång fortsättning. Han har varit en stor tillgång för vår förening och en god kamrat”. Årsmötet biföll styrelsens förslag.

Därefter avslutades årsmötet.

 M 3

Nyblivne hedersmedlemmen Göran Fransson erhöll ett bevis på hedersmedlemskapet av kamratföreningens ordförande Bo Romedahl.

Efter årsmötesförhandlingarna fick vi lyssna till regementsförvaltaren på A9, Ola Berggren, som berättade om hur det går med återetableringen av Bergslagens Artilleriregemente.

Ola inledde med en kort resumé av sin egen resa. Efter att ha börjat på A9 i Kristinenhamn så flyttade han till Boden i samband med A9:s nedläggning 2005. I Boden blev han kvar till 2022 då han flyttade tillbaka till Kristinehamn och den nyetableringsorganistation som startades upp där.

I nuläget arbetar Försvarsmaktens förband mot Målbild 2030 som helt kort innebär en tillväxt både när det gäller utbildningsförband och krigsförband. Tyngdpunkten ligger på infrastruktur och materielanskaffning.

För A9:s del så pågår nu grundutbildning av värnpliktiga i Villingsbergs läger. Lägret byggs ut och kompletteras med faciliteter som behövs för den här utbildningsverksamheten. Den första kontingenten värnpliktiga ryckte in under 2024 och utbildningen av värnpliktiga i Villingsberg kommer att pågå fram till 2030. Antalet värnpliktiga som utbildas i Villingsberg kommer att utökas succesivt under den här perioden. När A9 i Kristinehamn är klart 2030 kommer utbildningen av värnpliktiga att flyttas dit.

”Nya A9” kommer att ligga i anslutning till trafikplatsen där Rv 26 och E 18 möts, öster om Kristinehamn men bara tre kilometer från centrum och järnvägsstation. Platsen benämns Harberget. På platsen finns nu en tillfällig administrationsbyggnad bestående av kontorsmoduler där regementsledning och stödfunktioner arbetar. Hur närövningsfältet ska se ut är i princip klart, marken ägs av Kristinehamns kommun och Sveaskog så övertagandet av marken innebär inga problem. Det som ligger närmast i tiden är att Kristinehamns kommun ska fatta beslut i bygglovsfrågan. Så fort bygglovet är klart kommer schaktningsarbeten för kasernområdet att påbörjas. Skogen på platsen är redan avverkad. Det finns även en plan över hur området ska disponeras, vilka byggnader som ska finnas och var. Så fort alla anbud är klara börjar en intensiv byggnadsverksamhet med målet att inflyttning ska ske 2030.

M 4 

Regementsförvaltare Ola Berggren avtackades av kamratföreningens ordförande Bo Romedahl och fick ett exemplar av Älvdalenhäftet (med berättelser och bilder från tiden när Älvdalens skjutfält blev till).

 

 

Text: Anders Leicht

Foto: Pille Nyquist

Den 21 februari deltog vår ordförande Bo Romedahl och vice ordföranden Anders Leicht tillsammans med representanter för Ing 2 och I 12 kamratföreningar vid ceremonin då överste Per Åkerblom lämnade över chefsskapet för Ing 2 till överste Emelie Liberg.

 

Vädrets makter var inte nådiga. Vägarna och kaserngården på Ing 2 var täckta av underkylt regn vilket medförde att viss försiktighet var av nöden. Men allt gick bra.

 Bild FF 15

Regementets personal uppställd inför chefsbytesceremonin.

På kaserngården genomfördes en ceremoni där avgående regementschefen, överste Per Åkerblom, lämnade över regementet till pågående regementschefen, överste Emelie Liberg.

Bild FF 16Ing 2:s fana med fanvakt.

En personlig reflexion är att man inom Försvarsmakten snäppt upp sig rejält när det gäller att genomföra ceremonier när det finns anledning till det. Som i det här fallet. Vice redaktören/vice ordföranden har även deltagit vid SWEDEC:s avslutning av höstens verksamhet 2024. Den innehöll musik och kloka ord, det genomfördes byte av förbandsförvaltare, nyligen befordrade uppmärksammades, framstående soldater fick diplom, andra fick så kallade ”coins” för goda insatser och slutligen delades det ut medaljer till förtjänta. Det här var något som jag inte minns att vi gjorde under min aktiva tid.

 

Bild FF 17Nya regementschefen, Emelie Liberg, håller ett anförande till regementets personal.

Efter ceremonin på kaserngården samlades inbjudna gäster på Husarmässen. Det var allt från landshövdingen, länsstyrelsens försvarsdirektör, kommunala företrädare och representanter för A6, I 12 och Ing 2:s kamratföreningar.

Under samlingen på Husarmässen genomfördes även ett formellt chefsbyte genom att avgående och pågående regementschefer skrev på diverse ”övergångshandlingar”.

Bild FF 18

Det formella chefsbytet genomfördes genom att diverse handlingar skrevs under i samband med mottagningen på Husarmässen. Från vänster: Avgående regementschefen överste Per Åkerblom, ställföreträdande arméchefen brigadgeneral Per Nilsson samt tillträdande regementschefen överste Emelie Liberg.

Ovanför Per Åkerbloms vänstra handled syns bandet till SMKR:s förtjänstmedalj.

Det överlämnades gåvor till avgående regementschefen Per Åkerblom. Från Kamratföreningen Smålandsartilleristers sida tog vi fasta på det faktum att Per Åkerblom hade växt upp på Lönnholmsgatan på Liljeholmen. Gymnasiestudierna genomförde han på Erik Dahlbergsgymnasiet. Åtskilliga är alltså de gånger då han på sin skolväg passerat Unnergången. Per fick därför några flaskor av ett lokalproducerat öl som heter just Unnergången. På etiketten finns en äldre bild av den gamla järnvägsbron och en spårvagn som är på väg längs Östra Storgatan. Per kände direkt igen platsen och beslöt genast att han skulle spara åtminstone en av flaskorna, med sin etikett, till eftervärlden.

Även ordföranden för SMKR (Sveriges Militära Kamratföreningars Riksförbund), förre översten Anders Emanuelsson, var på plats och förärade Per Åkerblom SMKR:s förtjänstmedalj. Anledningen var det stöd och positiva bemötande som Per Åkerblom visat när det gäller planering och förberedelser inför det nordiska kamratföreningsmötet som kommer att genomföras i Eksjö och Skillingaryd i juni 2026. Det framgick tydligt hur genuint glad och stolt Per var över denna medalj.

 

Text: Redaktionen

Bilder: Ing 2

Civil beredskap i Jönköpings kommun.

Tisdagen den 4 februari samlades dryga tjugotalet kamrater på Seniorernas hus för att få veta mer om hur den civila beredskapen är tänkt att fungera i Jönköpings kommun.

Dagens föredrag inleddes med att styrelsemedlemmen och tidigare beredskapsdirektören på länsstyrelsen i Jönköping, Kurt Lindberg, lade grunden för dagens föredrag med en historisk tillbakablick och de utmaningar som länsstyrelsen och kommunerna står inför.

 Bild FF 8 NG O

Förre beredskapsdirektören på länsstyrelsen i Jönköping och vår styrelsemedlem, Kurt Lindberg redogör för bakgrunden till det kommande föredraget.

 Bild FF 9 NG O

Föredragets inledningsbild. En trevlig vy över centrala Jönköping.

 

Det är den kommunala räddningstjänsten som har ansvaret för den civila beredskapen i kommunen. Patrik Nyman, som är beredskapssamordnare, var den som skulle berika oss med kunskap den här dagen. Han började sin yrkesbana som polis i Jönköping men efter 25 år växlade han över till sitt nuvarande jobb där han varit i ungefär sex år.

 Bild FF 10 NG O

Dagens föredragshållare, Patrik Nyman.

 

Patrik inledde med en överblick över hela riket. Militärstrategiskt viktiga områden ligger, av naturliga skäl, i den östra delen av landet eftersom den enda tänkbara angriparen är Ryssland. Försörjningsstrategiska områden ligger av lika naturliga skäl i den västra delen av landet, det är där vi kan ta emot produkter som är av stor vikt för vår försörjning. En mycket stor andel av vår import kommer sjövägen. Hamnarna på västkusten, i kombination med järnvägs- och lastbilstransporter, får stor betydelse, framför allt om vi inte kan använda sjövägarna i Östersjön. Längre norrut längs gränsen mot Norge är det landsvägs- och järnvägsförbindelser till norska hamnar som har stor betydelse.

 

Bild FF 11 NG O

En del av dagens auditorium.

 

Civil beredskap

Vad är då civil beredskap? Jo, det är en ”grundplatta” för det civila försvaret som tillsammans med det militära försvaret utgör vårt Totalförsvar. Den civila beredskapen ska skapa en större motståndskraft bland befolkningen och förmåga att förebygga och hantera olika fredstida kriser, krigsfara och krig, med ett väpnat angrepp som det dimensionerande scenariot. Klarar vi av att behålla ett fungerande civilsamhälle under krig så kommer vi även att kunna hantera fredstida kriser. En viktig del i den civila beredskapen är vi vanliga människor. Vi måste själva, där vi lever, bor och verkar, vara förberedda på att klara oss själva åtminstone några dygn så att vi inte ligger resten av ”samhällsapparaten” till last i onödan. Inledningen av ett krisläge ställer många samhällsfunktioner inför stora utmaningar och det gäller att inte belasta dem mer än nödvändigt under den perioden.

Vid en kris eller krig ska de flesta av oss fortsätta med att gå till jobbet och göra det vi vanligtvis gör, annars kommer samhället inte att fungera. Vissa verksamheter är samhällsviktiga, till exempel sjukvården, räddningstjänsten, polis, skolor, barn- och äldreomsorg, transporter och vatten-, värme- och livsmedelsförsörjning.

 

Bild FF 12 NG O

Ytterligare mötesdeltagare.

 

Det civila försvaret

Nivån över den civila beredskapen är det civila försvaret. Civilförsvarets uppgifter är:

  • Att värna civilbefolkningen.
  • Säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna.
  • Upprätthålla nödvändig försörjning.
  • Bidra till det militära försvarets förmåga.
  • Upprätthålla samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar.
  • Bidra till att stärka samhällets förmåga att hantera svåra påfrestningar i fredstid.
  • Med tillgängliga resurser bidra till förmågan att delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser.

 

Krishanteringssystemets grundprinciper

Ansvarsprincipen:

Den som är ansvarig i vardagen är det också i kris.

Närhetsprincipen:

Händelser ska hanteras där de inträffa.

Likhetsprincipen:

Saker ska hanteras så likt vardagen som möjligt.

Tanken med de här grundprinciperna är att krishanteringen ska vara så lik vardagens verksamheter som möjligt. Krångla inte till det! Krishanteringen kräver på det här sättet ingen, eller mycket lite, speciell kunskap eller utbildning.

Samhällsviktig verksamhet

Det är kommunerna som ska se till att de samhällsviktiga verksamheterna kan fortsätta att fungera. För att klara av detta måste kommunerna identifiera, analysera, värdera och åtgärda risker. Kommunerna måste även planera för att upprätthålla sin verksamhet på en tolerabel nivå, oavsett störning (kontinuitetshantering). Kommunerna behöver även förbereda sig på att hantera händelser av olika slag, såväl incidenter som samhällsstörningar.

 

Bild FF 13 NG O

Sista tredjedelen av mötesdeltagarna.

 

Förstärkt civil beredskap

För att kunna hantera kriser har Jönköpings kommun vidtagit ett flertal olika åtgärder. Ett åttiotal särskilda boenden (äldreboenden) har utrustats med så kallade krislådor och nödvärme. Ett tjugotal skolor har förstärkt förmåga genom att de har inkopplingsmöjlighet för reservkraft och nödvärme. Stadsnätet (bredband), IT-infrastrukturen och kommunikationssystemen har reservkraft och förstärkt skydd mot cyberattacker. Det finns ett trettiotal trygghetspunkter där det finns krislådor och nödvärme. Trygghetspunkterna erbjuder (utöver värme) telefonförbindelse, dricksvatten, möjlighet att ladda mobiltelefoner, WiFi och information.

Det är en god tanke att redan nu undersöka var du har din närmaste trygghetspunkt. När strömmen är borta och allt är kaos är det för sent. Sök på kommunens hemsida, www.jonkoping.se.

Utöver trygghetspunkterna så har kommunen förberett för att kunna köra kraftvärmeverket på Torsvik i ”ödrift”, det vill säga frikopplat från det ordinarie elnätet. På så sätt kan man strömförsörja kommunens samhällsviktiga verksamheter om elnätet i övrigt inte fungerar. Även fjärrvärmen kommer att fungera.

Kommunen har även tillgång till mobila elgeneratorer och mobila värmeaggregat för att kunna stötta upp där det behövs.

 Bild FF 14 Lena Clarin

Vår ordförande, Bo Romedahl, avtackade Patrik Nyman med en blomsterkvast (red. ber om ursäkt för de två störiga individerna i bakgrunden).

Foto: Lena Clarin

 

Text: Anders Leicht

Foto (där inget annat anges): NG Olsson