Tisdagen den 7 november var det dags för årets sista tisdagsträff.

 När tonerna av Smålands artilleriregementets marsch klingat ut, och vår ordförande kommenderat lediga, var det dags för vår medlem Göran Johansson att, i egenskap av dagens föredragshållare, ta till orda.

 Bild 7 nov IMG 4474 a

Dagen föredrag hade sitt ursprung i en studiecirkel som SPF i Habo haft under Görans ledning. Ämnet var ”När norra Tyskland var svenskt” Konceptet som man kan kalla ”läs och res” innebar att man först i studiecirkelform ”läste på” ett antal gånger för att sedan göra en resa till det man läst om.

Göran inledde dagens historielektion med en grundlig genomgång av de svenska regenterna under 1600-, 1700- och 1800-talet. Vi fick veta bakgrunden till det som skulle bli början till Sveriges stormaktstid. Händelserna under åren från 1630 fram till den westfaliska freden 1648 klarlades med stor historisk precision.

Gustav den II Adolf:s öde den 6 november 1632 belystes. Det 30-åriga kriget, som tog sin början 1618 långt innan Sverige kom med, tog slut i och med freden 1648. Maktbalansen i Europa förändrades, Tyskland var ödelagt, Spaniens tid som stormakt var över och Frankrike och Sverige var de stora vinnarna. Under 1600-talets andra hälft och framåt under större delen av 1700 talet pågick mer eller mindre ständiga krig där Sverige var inblandat
Vi fick höra om Karl XII:s öden och äventyr fram till den ödesdigra dagen i Halden 1718

Från 1762 till 1814 var hela Stralsund och öarna Rügen och Usedom, förutom vissa områden, svenskt. År 1814 lämnade svenskarna Tyskland för gott. Vi fick sedan se en intressant film om den Svenska stormaktstiden.

Göran avrundade sitt föredrag med att berätta och visa bilder om hur det ser ut idag i det tidigare svenska territoriet. Där finns fortfarande minnesmärken över den svenska epoken att beskåda. Göran avtackades med en varm applåd för ett intressant föredrag och vår ordförande, Bo Romedahl överlämnade en liten gåva som tack.

Text och foto: NG Olsson