Den 5 oktober samlades kamraterna åter för en tisdagsträff inomhus, senast det begav sig var i februari 2020. Vår ordförande, Bosse Romedahl, hälsade alla välkomna och därefter fick vi stående, andäktigt tysta, lyssna till regementets marsch. Dagens föredragshållare, Patrik Nyman, som är beredskapssamordnare på räddningstjänsten hälsades välkommen och vi gick raskt över till dagens ämne som handlade om arbetet med, och planeringen av, beredskapen inom Jönköpings kommun (el, vatten, livsmedel med mera).

 Beredskapsplanering 2021 10 05

Inledningsvis såg vi en kort film som handlade om Krisberedskap. Hur man arbetar med en kris som stör viktiga funktioner i samhället. När det är så många som drabbas av en kris att samhället inte fungerar som det ska så kallas det för ”Samhällsstörning”.

Även den enskildes ansvar är viktigt, det gäller att tänka efter före så att man klarar upp till en vecka utan ström, värme eller tillgång till livsmedel. Samhället kan då satsa sina resurser på att hjälpa de mest utsatta till exempel på äldreboenden, sjukhus med mera.

Vi har i Sverige något som kallas för ansvarsprincipen, med det menas att varje verksamhet ansvarar för att den egna verksamheten fungerar även i krissituationer (gäller även den enskilde). Det kan vara genom tillgång till reservelverk, lagerhållning av verksamhetskritiska artiklar med mera. Pandemin har på ett tydligt sätt visat på brister i den svenska modellen, det har varit problematiskt att så mycket produktion flyttat från landet till bland annat Asien.

 Beredskapsplanering deltagarna

Ett flertal medlemmar hade slutit upp för att lyssna på Patriks föredrag.

Även hur kommunen arbetar förebyggande för att minimera riskerna för översvämning som riskerar att bli en konsekvens av mycket hårdgjorda ytor och förtätade stadskärnor var uppe för diskussion. Sveriges civila beredskap har ju inte varit något som den politiska ledningen prioriterat under en lång följd av år. Men under senare år har man även i den politiska ledningen uppmärksammat att ”den eviga freden” nog inte har kommit än. Ett omfattande arbete med att återupprusta Sveriges civila försvar pågår och har pågått några år, men det är mycket att hämta igen. Frågorna och funderingarna var många och det var snart dags för Patrik att avrunda sitt föredrag. Patrick avtackades med en varm applåd och vår ordförande överlämnade A6 minnesbok.

Text och bild: N-G Olsson