Lördagen den 21 maj var det dags för Kamratföreningens årliga vårutflykt. Den här gången gick resan till Flygvapenmuseet i Linköping. Vi var ett 50 tal medlemmar med anhöriga som kl. 0900 gav oss iväg med smålandsartilleristen Åke Sjögren bakom ratten. Som reseledare fungerade klubbmästaren Lars Fogelquist.

Flygvapenmuseet ingår i Statens försvarshistoriska museer där även Armémuseum och Statens militärhistoriska arv (SFHA) ingår. Museet har genomgått en större om- och utbyggnad och "nyinvigdes" våren 2010.

Vi möttes av två mycket kompetenta guider som under nästan två timmar visade oss runt i det fantastiskt fina museet. Museet beskriver det svenska militärflygets utveckling från tidigt 1900-tal fram till dagens JAS 39 Gripen. Utställningen är uppdelad i epokerna Pionjärer, Mellan krigen, Beredskap och Kalla kriget med den nedskjutna och bärgade DC-3:an.

Det som gjorde störst intryck på deltagarna var säkert utställningen kring den nedskjutna DC-3:an. Förutom den svårt skadade DC-3:an fanns minnesmontrar med bl.a. besättningens personliga tillbehör som plockats upp i och omkring vraket. T.o.m. en vigselring från en av besättningen fanns i en monter. Montrarna hade utformats i samverkan med de anhöriga och utgör också ett minnesmonument över de omkomna.

Efter en mycket god lunch på museet valde ett 20-tal deltagare att stanna kvar på museet, medan resten valde att åka in till Gamla Linköping.

De som stannade de kvar på museet kunde tillbringa ytterligare två timmar i den fantastiska utställningen. Förutom alla föremål, har man ansträngt sig om att komplettera dessa med informationsmaterial, filmer och animationer.

För de som inte deltog i vår resa rekommenderas museet som utflyktsmål för både gammal och ung. Se bara till att ha gott om tid inne i museet. Vid 1730-tiden var vi åter vid A 6 kasen efter en mycket lyckad och uppskattad vårutflykt.