Vid vårens sista tisdagsträff den 3 maj gästade Jönköpings kommuns nye kulturchef, Anders S Persson, vår förening och höll ett alldeles utmärkt föredrag om det sista fältslaget på svensk mark, slaget vid Ratan och Sävar.

Anders inledde med att redovisa de storpolitiska och internationella förutsättningarna för varför rysk trupp tågade in på svensk mark. Därefter följde en initierad redovisning av truppers förflyttningar, ordergivningar i samband med dessa samt skärmytslingar och bataljer. Allt kryddat med historier om hur striderna kunde upplevas ur manskapets och befälets perspektiv. Hela redovisningen var elegant åskådliggjord genom ett bildspel med illustrationer utförda av en etablerad konstnär.

Bakgrunden till Anders föredrag var ett forskningsprojekt tillsammans med Umeå Universitet, där man avsåg att klarlägga vad som egentligen hände i slaget vid Sävar. Den dittillsvarande kunskapen byggde mest på rykten och bristfällig dokumentation. Genom att plöja igenom alla tillgängliga militära och civila arkiv och handgripligen med metalldetektor i terrängen söka upp kulor och metalldelar, kunde man efter ett flerårigt arbete fastställa hur den historiska händelsen hade utspelat sig i verkligheten.

Ett storslaget arbete som redovisades av Anders på ett inspirerat och engagerat sätt vilket smittade av sig på åhörarna som livligt deltog i den avslutande frågestunden.

Anders avtackades för sin insats av vår ordförande, Leif, som överräckte vår minnestidskrift samt vår minnesbok om A6 historia.