Tisdagen den 11 september var det dags för höstens första tisdagsträff. Vi gästades av Fredric Jonsson som är Beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Jönköping.

 

2018 09 11 1

Efter att vi, i enskild ställning, lyssnat på regementets marsch och vår ordförande hälsat vår gäst och auditoriet välkomna var det dags för vår gäst att inleda dagen föredrag.

 

Fredrics föredrag under rubriken ”Återupptagen totalförsvarsplanering” handlar om det arbete som bedrivs för att återupprätta totalförsvaret och handlade huvudsakligen om civilt försvar.

Det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld har drastiskt försämrats och det har föranlett regeringen att vidta åtgärder för att höja samhällets beredskap inför de hot som finns. Det finns två beståndsdelar i begreppet totalförsvar, militär verksamhet (militära försvaret) och civilverksamhet (civilt försvaret). Militärt försvar finns fortfarande kvar om än i mindre skala än förr. Det civila försvaret är däremot nästan helt avskaffat. Det arbete som nu påbörjats startades i stort sett från ett blankt papper.

Målet för det civila försvaret ska från och med 2016 vara att:
Värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna samt bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.

Vi fick lyssna på vad som behöver göras. Förr låg myndighetsansvaret för dessa frågor på Överstyrelsen för civil beredskap (ÖCB) och därutöver hade vi funktionsansvariga myndigheter. Det planerades mot höjd beredskap och krig. Nu har vi Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), vi har samverkansansvariga myndigheter och planeringen sker mot samverkan kring svåra påfrestningar på samhället i fred.

Vi fick en genomgång av ”att göra listan” fram till 2020. Befolkningsskyddet, där bl.a. skyddsrum ingår, togs upp. Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” avhandlades.

Fredric pekade på sju prioriterade områden där särskilt fokus behövs:
Energiförsörjning, livsmedel, transporter, hälso- och sjukvård samt omsorg, finansiella tjänster, information och kommunikation samt skydd och säkerhet.

Det planeras för en totalförsvarsövning 2020 (TFÖ 2020) där det militära försvaret och det civila försvaret ska öva tillsammans. Även myndigheter,organisationer och privata aktörer förväntas delta.

  

2018 09 11 3

Ämnet intresserade åhörarna och frågorna var många. Självklart kom frågor upp kring hur man kunde ”skrota” det civila försvaret, vi en gång hade, så totalt. Samtidigt så inger det arbete som påbörjats hopp inför framtiden.


Fredric avtackades med en varm applåd för ett mycket intressant och belysande föredrag. Vår ordförande, Bo Romedahl,överlämnade ett medlemskap i vår förening för 1 år framåt.

 

Text och bild: N-G Olsson