Vid 2010 års andra tisdagsträff den 2 mars i restaurang Björkudden på A 6 var vi ett drygt 20-tal medlemmar som lyssnade på vår gamle regemetskollega Håkan Sahlin berätta om "Östtyslands (DDR:s) uppgång och fall".

Håkan inledde med lite bakgrundsfakta om Tyskland från slutet på 1800 fram till 3.e rikets sammanbrott 1945. Han berättade om segrarmakternas "rävspel" i anslutning till krigsslutet vid Jaltakonferensen februari 1945 då en trött Churschill och döende Roosevelt inte kunde hålla den arrogante Stalin stången. Historien upprepads vid Potsdamkonferensen i juli och augusti 1945 där visserligen Truman ersatt den avlidne Roosevelt som USA:s president och Churchill var på väg ut som premiärminister. Resultatet blev som bekant fyra ocupationszoner som förvaltades av segrarmakterna.

1949 bildades så de båda länderna Tyskland (BRD) och Östtysklad (DDR).

Håkan tog oss sedan på en spännande "tidsresa" i DDR över arbetarupproret 1953, byggandet av Berlinmuren 1961, eller som den benämndes i DDR: Den "Antifascistiska skyddsvallen", fram till 1989 och demonstrationerna i Leipzig som blev den utlösande faktorn till Östtysklands sammanbrott. Några dagar efter demonstrationen och i totalt politiskt kaos beordrades öppning av gränsen och sammanbrottet var ett faktum.

Ett fantastiskt spännande, intressant och lärorikt föredrag som måste få en efterföljare vid en annan tisdagträff.