C-G Ekhall höll föredrag om Ukraina för A6 Kamratförening den 7 oktober.

Foto Göran Johansson

C-G berättade om att han deltagit i ett projekt som Civilförsvarsförbundet haft i Ukraina sedan 2004. Han har därför besökt olika platser i landet, både i tjänsten och privat. Det har blivit ett femtontal besök och han har skaffat sig vänner och kontakter där.

Ukraina är mycket stort och blev självständigt i samband med Sovjetunionens upplösning 1991. Man brottas med stora ekonomiska problem, många är mycket fattiga, men ett fåtal personer är mycket rika. Korruption är ett stort problem i landet och skattemoralen är överlag låg.

Huvudstaden Kiev är en mycket vacker och sevärd stad. Vikingarna grundade staden omkring år 800 och var då en ”hållplats” på deras färder på Dnjepr ner till Svarta Havet och Konstantinopel.

Krim har sin speciella historia. Krimtatarerna var tidigt på halvön, och ryska Svartahavsflottan har länge varit stationerad i Sevastopol. Krimkriget ägde rum i mitten på 1800-talet. Under andra världskriget belägrades Sevastopol av Nazityskland. Jaltakonferensen ägde rum där i slutet av Andra världskriget, då Europas karta ritades upp av Stalin, Roosevelt och Churchill. Nu är Krim ockuperat av Ryssarna.

C-G berättade om sina besök i Karpaterna och Galizien, som nu ligger med ena halvan i Polen och andra halvan i Ukraina. Här är man av tradition mycket västvänliga och katoliker. Galizien tillhörde före Första världskriget Österrike-Ungern. Därefter har landsdelen tillhört Polen, Sovjetunionen, Nazityskland, Sovjetunionen igen och efter 1991 Ukraina.

Foto C-G Ekhall

I Ukraina firar man segerdagen 9 maj, det vill säga slutet på Andra världskriget. Då visas äldre militär utrustning upp t.e.x. stridsvagn T 34 och medaljprydda veteraner dyker upp.

C-G berörde slutligen den politiska utvecklingen i landet sedan den "oranga" revolutionen 2004 och det nu pågående kriget i östra Ukraina.

Vid pennan
Bo Romedahl