2022 års bouletävling kunde, efter en månads fördröjning på grund av pandemirestriktionerna, genomföras helt programenligt. Sammanlagt träffades vi 18 gånger för att spela boule, fika och ha trevligt tillsammans.

När vi gick till sommaruppehåll såg det ut att bli en riktigt spännande höst. Hela 7 spelare låg praktiskt taget jämsides räknat i antalet vunna matcher.

Under höstomgången utkristalliserades efterhand de möjliga segrarna och till sista omgången stod det mellan två spelare, Bo Rommedahl och Bernt Holtz. Bo var ”regerande” mästare och hade övertagit Bengt Nordenbergs vandringspris just från Bernt 2021–2022. Birgitta Göransson kom stark på slutet och delade till slut andraplatsen med Bernt.

Bo tillhör nu den exklusiva grupp som har två inteckningar i vandringspriset tillsammans med Björn Holtz och Gun Gustavsson.

Vi har gott om plats för flera deltagare. Vi spelar onsdagar kl. 0900 udda veckor i boulehallen på Barrsätragatan 22 i Hovslätt.

Bild Boule 2022

Bo Romedahl med det återerövrade vandringspriset flankerad av tvåorna Birgitta Göransson och Bernt Holtz.

Foto: Gun Gustavsson.

 

Återinvigningen av Bergslagens Artilleriregemente, A9, den 4 december 2022.

Tidigt på morgonen, efter firandet av Sankta Barbara, gav sig tre morgonpigga smålandsartillerister, Lennart Andersson, Pille Nyquist och Anders Leicht, i väg från Skillingaryd med kosan ställd mot Kristinehamn.

Vi anlände i god tid och sammanstrålade med Ulf Einefors, som hade en aningen kortare framkörning, utanför Brogårdshallen, en helt vanlig idrottshall med två Archer uppställda utanför ingången.

Cirka tjugo minuter före ceremonins början fylldes hallens golv av en förstärkt fanvakt, värnpliktiga från Noraskogs kompani, Arméns musikkår och honoratiores.

  A9 musikkren

Arméns musikkår

 

Musikkåren spelade några marscher under tiden åskådarna bänkade sig och på slaget klockan 11.00 marscherade HKH prins Carl Philip, Försvarsministern, ÖB, CA och nye C A9 in i hallen. Det lämnades av och HKH prins Carl Philip inspekterade de uppställda enheterna.

 

A9 avlmningen

C A9 lämnar av till HKH prins Carl Philip.

 

Sedan följde tal av HKH prins Carl Philip, försvarsminister Pål Jonsson, ÖB Micael Bydén och C A9 Lars O Jonsson. Samtliga talare berörde det ansträngda säkerhetspolitiska läget i närområdet, Försvarsmaktens tillväxt och HKH prins Carl Philip var särskilt nöjd över att han åter hade ett regemente i sitt hertigdöme. Även det faktum att invigningen skedde på Sankta Barbaras dag uppmärksammades.

Efter talen återlämnades Bergslagens Artilleriregementes fana till regementet och regementet förklarades högtidligen återinvigt. C A9 tog befälet och hedersgästerna marscherade ut varefter ceremonin var slut.

 

A9 standaret

A9:s standar återlämnat till regementet.

 

Smålandsartilleristerna återvände därefter mot Småland, ganska nöjda över att för första gången ha fått uppleva invigningen av ett nytt (nåja) artilleriregemente. Något sådant lär inte ha inträffat sedan A9 sattes upp förra gången, 1943.

 

Text o. foto: Anders Leicht

Sankta Barbara, 3 december.

Sankta Barbara 1

Sankta Barbara

Foto: Anders Broman

 

Höstens sista aktivitet 2022 (om vi bortser från Boulefinalen) var firandet av artilleristernas skyddshelgon Sankta Barbara på Mäss C i Skillingaryds läger den tredje december. Detta var egentligen en dag för tidigt men det var mer praktiskt att förlägga firandet till en lördag, tror inte att madonnan misstycker. Arton medlemmar deltog.

 

Sankta Barbara 2

För kvällens underhållning stod Angelita Nooni.

Foto: Anders Leicht

 

Kvällen började med att vi besökte det nyrenoverade Artillerirummet. Efter det gick vi till Infanterirummet (som är lite mer praktiskt möblerat) där Angelita Nooni från Tenhult underhöll med sång och eget gitarrackompanjemang. Hon spelade låtar som vär välkända för oss i vår generation och det var mycket uppskattat.

 

Sankta Barbara 3

Mats Larsson, Krister Linell och Tommy Kruth uppskattade underhållningen. Oscar var lite mer reserverad.

Foto: Anders Leicht

Efter underhållningen satte vi oss till bords och vår ordförande Bo Romedahl inledde traditionsenligt med att berätta historien om varför vi firar helgonet Barbara. Sen högg vi in på den traditionella menyn (som smakade utmärkt) och stämningen steg i takt med diverse sångstumpar (eller kan det ha varit något annat?). I en paus i allt ätande sjöng Angelita ytterligare några låtar. Vår senaste medlem, Lars "Lasse" Johansson, passade på att presentera sig och sin koppling till regementet. Sen avslutades kvällen i sällskapsrummet med sedvanligt stim och glam. Av olika skäl kröp vi sedan till kojs lite tidigare än vanligt.

 

Text: Anders Leicht

Fredagen den 4 november var det traditionell kransnedläggning vid A6 begravningsplats på Östra kyrkogården.

 Bild kyrkogrden 1

Våra bortgångna kamrater hedrades med en tyst minut.

Vår förenings ordförande, Bosse Romedahl, började med att hälsa ett 20-tal medlemmar välkomna till ceremonin.

Regementets marsch spelades och Bosse inledde därefter, denna gråa och något kyliga novemberdag, med att erinra om de kamrater som inte längre finns ibland oss genom att läsa upp namnen på de som lämnat vår krets under året och pålyste därefter en tyst minut för att hedra deras minne. Därefter följde en kransnedläggning och Göran Franssons trumpet ljöd stämningsfullt över nejden. Efter avslutad ceremoni bjöd Svenska kyrkan på kaffe med dopp.

Bild kyrkogrden 2

Göran Fransson avslutade minnesstunden med att blåsa Arméns tapto.

Text: NG Olsson, Foto: Lena Clarin.