Kamratföreningen Smålandsartillerister 1936 - 2021

En sjusärdeles vital 85-åring.

Lördagen den 11 september 2021 firade kamratföreningen Smålandsartillerister sin 85-åriga tillvaro med en sammankomst på Mässen i Skillingaryds läger.

Kamratföreningen har sina rötter i numera nedlagda Smålands artilleriregemente, A6. För 36 år sedan, 1985, lades regementet ned men kamratföreningen har levt vidare och har nu drygt 300 medlemmar. Av dessa hade ca 50 medlemmar mött upp till kvällens festligheter på Mäss C i Skillingaryds läger. Restriktionerna på grund av pandemin gjorde att deltagarantalet var begränsat till 50 personer.

77 Eksj Hemvrnets Musikkr Skillingaryd 11 sep 2021

Kvällen begivenheter inleddes med mingel på mässens veranda, där en sextett från Hemvärnets musikkår i Eksjö musicerade.

Foto: Lena Clarin.

  Bild 85 r 1 05 Mss C Skillingaryds vrningsflt 11 sep 2021

 Begynnande mingel på mässens veranda.

Foto: Lena Clarin.

 

Clarin Fransson o. Romedahl

"De tre vise männen", Bo Clarin, Göran "Kongo-Frasse" Fransson och Bo Romedahl. 

Foto: Lena Clarin.

 

Bild 85 r 3 DSC03278

Damerna trivdes förträffligt.

Foto: NG Olsson.

 Bo hlsar vlkommen. 4mb

Därefter bjöd vår ordförande, Bo Romedahl, till bords och kvällens middag tog sin början.

Foto NG Olsson.

 

Bild 85 r 5 DSC03286

Vide Vestholm sätter sig till bords.

Foto NG Olsson.

 

Bild 85 r 5a DSC03303

Idel glada miner.

Foto NG Olsson.

 

Vår toastmaster Anders Gustafsson, med hjälp av Göran Franssons afrikanska trumpetsolo, guidade oss elegant genom middagen. Vi fick lyssna på underhållande tal, snapsvisor avverkades, hälsningar från frånvarande kamrater framfördes och sist men inte minst var det kamrater som delade med sig av sina minnen av sin tid vid A6.

 

Torsten GerhardssonTorsten Gerhardsson mindes sin tid på A6 med glädje och överlämnade en mycket fin tavla till kamratföreningen, målad av BoA Bergström, med motiv från Skillingaryds läger.

Foto NG Olsson.

 Tavlan

 Bo Romedahl visar upp tavlan.

Foto NG Olsson.

 

Bo Romedahl uppmärksammade att vår äldsta medlem Helmer Ohlinder, som självklart deltog i kvällens festligheter, snart fyller 100 år. Anders Broman talade om vikten av att vi alla bidrar till att kamratföreningens tidskrift ”Smålandsartilleristen” kan leva vidare. Anders menade att det hos oss alla finns många historier som behöver berättas.

 

Michael Ginr

 Chefen Ing 2, Michael Ginér, tackade för maten och berättade om upplevelser i yrket som officer. Han började för övrigt sin militära bana på A6.

Foto NG Olsson.

 

Festen fortsatte sedan med härlig stämning och glada skratt. Det var många minnen att avhandla och klockan hann passera midnatt med råge innan lamporna slocknade i mäss C. Flera av deltagarna hade valt att stanna över natt med förläggning i Officerspaviljongen och barack 103. Efter gemensam frukost på söndagsmorgon var det så dags att åka hem till vardagen igen.

Livat i soffan

"Ungdomsbordet".

Foto NG Olsson.

 

Veteranhrnan

 Veteranhörnet.

Foto NG Olsson.

 

Det är med viss stolthet man kan konstatera att A6-andan hos kamratföreningens medlemmar, 36 år efter att regemente lades ned, fortfarandet är stark.

En gång A6:are --- Alltid A6:are.

 

Text: NG Olsson

Foto: NG Olsson och Lena Clarin

 

Bildkavalkad

Det togs fler bilder under kvällen, här kommer ett axplock:

31 Bo Romedahl Michael Ginr x Skillingaryd 11 sep 2021

Foto: Lena Clarin

 

34 Bo Romedahl x x Skillingaryd 11 sep 2021

 Foto: Lena Clarin

 

36 Kamratfr Smlandsartillerister Skilingaryd 11 sep 2021

  Foto: Lena Clarin

 

38 Bo Clarin m fl Mss C Skillingaryd 11 sep 2021

  Foto: Lena Clarin

 

51 Kongo Frasse x Mss C Skillingaryd 11 sep 2021

  Foto: Lena Clarin

 

52 Kamratfr Smlandsartillerister Skillingaryd 11 sep 2021

 Foto: Lena Clarin

 

63 Kongo Frasse t h mss C Skillingaryd 11 sep 2021

 Foto: Lena Clarin

 

DSC03272

 Foto: NG Olsson

 

DSC03270

Foto: NG Olsson

 

DSC03274

 Foto: NG Olsson

 

DSC03279

Foto: NG Olsson

 

ldermannen 100

Foto: NG Olsson

 

DSC03269

Foto: NG Olsson

 

DSC03275

Foto: NG Olsson

 

DSC03276

Foto: NG Olsson

 

DSC03277

Foto: NG Olsson

 

DSC03273

Foto: NG Olsson

 

DSC03304

Foto: NG Olsson

 DSC03305

 Foto: NG Olsson

 

DSC03285

Foto: NG Olsson

 

DSC03308

 Foto: NG Olsson

 

DSC03307

Foto: NG Olsson

 

DSC03306

 Foto: NG Olsson

 

DSC03287

Foto: NG Olsson

 

DSC03283

Foto: NG Olsson

 

DSC03284

Foto: NG Olsson

 

DSC03301

Foto: NG Olsson

 

DSC03300

Foto: NG Olsson

 

DSC03298

Foto: NG Olsson

 

DSC03297

Foto: NG Olsson

 

DSC03296

Foto: NG Olsson

 

DSC03302

Foto: NG Olsson

 

DSC03303

Foto: NG Olsson

 

DSC03316

 Foto: NG Olsson

 

DSC03311

 Foto: NG Olsson

 

DSC03313

 Foto: NG Olsson

 

DSC03315

 Foto: NG Olsson

 

DSC03317

 Foto: NG Olsson

 Nu, är det slut på bilder!

Så kom då äntligen dagen då vi kunde genomföra ett årsmöte i normal omfattning efter ett ofrivilligt uppehåll på grund av Coronapandemin. Våra stadgar var ju inte utformade för att kunna hantera en pandemi så årsmötet för 2019 genomfördes av en mycket liten krets på grund av restriktionerna. Det var därför glädjande att kunna genomföra årsmötet för 2020 på sedvanligt sätt, den här gången på Miliseum i Skillingaryds läger.

 Bild rsmte 1

Årsmötesdeltagarna samlas inför årsmötet.

 

Årsmötet började med att vår ordförande, Bo Romedahl, gjorde en kort återblick på vad som förevarit sedan föregående årsmöte, och hur pandemin påverkat oss alla. Därefter genomfördes en parentation över de medlemmar som lämnat oss sedan årsmötet 2019 fram till och med utgången av 2020.

Röstlängden fastställdes till de 27 medlemmar som skrivit upp sig på den utlagda listan. Föredragningslistan godkändes liksom mötets behöriga utlysande. Ordinarie ordförande och sekreterare valdes att fullgöra samma uppgifter vid årsmötet, alltså Bo Romedahl och Thomas Andersson. Justeringsmän utsågs och därefter började styrelsens redovisning av det gångna verksamhetsåret.

Verksamhetsberättelsen klarades av ganska snabbt, av förklarliga skäl. Det hanns bara med en sammankomst, och RegM i golf (utomhus), innan pandemin slog till med full kraft. Styrelsen fortsatte dock sitt arbete för att skapa handlingsfrihet i det fall restriktionerna skulle lätta. Vår tidskrift, Smålandsartilleristen, har dock utkommit i normal omfattning, trots pandemin.

 Bild smte 2

Föreningens ordförande Bo Romedahl föredrog styrelsens verksamhetsberättelse (Bo till vänster, i vit skjorta).

 

Föreningens kassaman, Göran Johansson, föredrog årets räkenskaper och konstaterade att föreningens ekonomi var god och stabil. Överskottet från 2020 föreslogs överföras till 2021 års verksamhet vilket även årsmötet tillstyrkte.

Mötessekreteraren Thomas Andersson läste upp revisionsberättelsen, som inte hade något att erinra mot styrelsens arbete under 2020. Årsmötesdeltagarna beslutade därefter att ge styrelsen ansvarsfrihet för verksamheten under 2020.

Årsavgiften för 2022 fastställdes till 125 kronor, oförändrat sedan tidigare.

Därefter trädde valberedningen, genom Krister Linell, fram med sina förslag till styrelsemedlemmar.

 Bild smte 3

Krister Linell lägger fram valberedningens förslag.

 

Till ordförande fram till årsmötet 2022 valdes Bo Romedahl. Bo passade på tillfället att påminna årsmötesdeltagarna om att inte bara medlemmarna, utan även styrelsen, blir äldre. En föryngring av styrelsen kommer att bli nödvändig på några års sikt.

Därefter förrättades val av en styrelsemedlem för en tid av ett år. Valberedningen föreslog omval av Bo Mattson vilket årsmötet instämde i.

Övriga nio styrelsemedlemmar bestod av tre som var valda till och med årsmötet 2022: Göran Johansson, Anders Leicht och Pille Nyquist. Till de återstående sex platserna, med en mandattid till 2023 valdes: Lennart Andersson, Anders Gustafsson, N-G Olsson, Kurt Lindberg, Sven Engkvist och Thomas Andersson (som ersatte Bernt Holtz som avsagt sig omval). Årsmötet beslutade enligt valberedningens förslag.

I samband med detta meddelade Bo Romedahl att Bernt Holtz tilldelats föreningens förtjänstmedalj i brons för sina insatser för föreningen sedan han invaldes i styrelsen 2015.

Valberedningen föreslog även omval på samtliga revisorsposter. Till ordinarie revisorer valdes Richard Ekstrand och Jan Knutsson. Till revisorssuppleanter valdes Björn Johansson och Lars Holtz.

Därefter tog ordföranden vid och redovisade styrelsens förslag till valberedning inför årsmötet 2022 där Krister Linell är sammankallande och övriga är Tommy Kruth och Anders Broman. Årsmötet beslutade enligt styrelsens förslag.

I samband med årsmötets avslutande lyfte ordföranden frågan om föreningens framtid. Av naturliga skäl blir föreningens medlemmar äldre och påfyllningen av yngre medlemmar med en direkt koppling till Smålands Artilleriregemente är svag. Vill vi att föreningen ska leva vidare i ett längre perspektiv? Hur ska det i så fall gå till?

Styrelsen har för avsikt att genomföra någon form av enkät för att efterhöra medlemmarnas uppfattning i den här frågan. Mer om detta senare.

Ordföranden avslutade därefter årsmötet för 2020.

 

Text: Anders Leicht. Foto: N-G Olsson

Referat med bilder finns under "Golf" i menyrutan på hemsidan, eller här intill.

Tisdagen den 31 augusti kunde vi äntligen samlas till tisdagsträff.
Vår ordförande, Bosse Romedahl, hälsade alla välkomna till dagens träff och uttryckte sin glädje över att vi äntligen kunde träffas igen då pandemin har gjort det omöjligt att ha våra tisdagsträffar. Fantastiskt att så många har tagit sig till Vattenledningsparken.

Vi lämnade därefter ordet till dagens gäst Lennart Angselius som berättade om Jönköpings första vattenverk, Åsenverket, som idag är Vattenledningsparken med Åsendammen.

Före 1865 hämtades vattnet från bryggor i Vättern. Efter användning kastades smutsvattnet tillbaka i Vättern bland annat via kanalerna som fanns i staden. Detta medförde att invånarna i staden drabbades ofta av sjukdomar som rödsot, tyfus och kolera mm. När järnvägen byggdes 1863, längs vätterstranden, begränsades invånarnas möjligheter att hämta vatten i Vättern och med tanke på invånarnas hälsotillstånd beslutade man att bygga ett vattenverk.

 Vattenledningsparken 2021 08 31

Utsikten vid vattenledningsparken är fantastisk. Väl värd ett besök.

 

Detta diskuterades fram och tillbaka under en tid och kostnaden som beräknades till ca 70 000 kronor tyckte man var dyrt. Statens Järnvägar behövde dock ha rent vatten till stationen i Jönköping så i april 1864 påbörjades bygget av vattenverket och den 10 oktober 1865 var det klart att använda. Det var det tredje vattenverket som byggdes i Sverige. Det var bara Stockholm och Karlskrona som hade vattenverk tidigare.

Det var viktigt att ha en snabb kommunikation mellan vattenverket och gasverket. Detta löste man med cykelordonnans. Från 1878 ersattes denna kommunikation med telefonförbindelse och vattenverket fick telefonnummer 1. Abonnemanget kostade 35 kronor.

Vattenverket hade en kapacitet på 4,5 liter/ sekund. Nu byggdes 73 brandposter där bland annat Stora hotellet och Tändsticksfabriken tilldelas brandpost. År 1923 byggdes Ekelundshovs vattenverk norr om Vilhelmsro/Strandängen och vattnet började tas ur Vätterns djup. Byggnaden är idag en privatbostad. 1958 togs Åsenverket ur drift och ersattes då av Häggebergs vattenverk.

Efter att Åsenverket togs ur drift föll det i glömska och den fina parken med dammar växte igen. Hembygdsföreningen med Stig Jonsson i spetsen uppmärksammar detta och Jönköpings kommun beslutar att återställa den natursköna parken. Den stod färdig till stadens 700-års jubileum 1984. Det var de så kallade ”vingårdarna” som under åren 1979–1982 iordningsställde parken. På så sätt blev Vattenledningsparken och dess natursköna omgivning en etablerad del av Jönköpings friluftsområde och ett uppskattat besöksmål.

Vi avslutade träffen med en promenad runt dammen som även kallas ”Lutterdammen” efter Lutter Johansson som bott i anslutning till dammen. Vi passerade också i närheten av gården Fällorna. Efter avslutad rundvandring avtackades Lennart Angselius med en varm applåd.

Text och bild: Lennart Andersson