Den 3 maj, som var vårterminens sista tisdagsmöte, gästades vi av Överstelöjtnant Carl-Axel Blomdahl från Ing 2 i Eksjö. Carl-Axels föredrag handlade om etableringen av Camp Nobel i Mali, Afrika. Carl-Axels förband, Mali00, vars uppgift var att bygga Camp Nobel, sattes upp i augusti 2014, lämnade Sverige i oktober 2014 och kom hem igen i mars 2015.

Mali00 utgjordes av bevakningspersonal och ingenjörsförband från Ing 2, sammanlagt ca 130 män och kvinnor.
Vi fick följa med på ett första klassens äventyr när Carl-Axel på ett förnämligt sätt gav oss en sammanfattning av de insatser som alla i förbandet gjorde och som ledde fram till att uppgiften löstes.
Tälten som skulle användas leasades från Norge, det var tält som stod på gjuten betongplatta som tagits fram till de Norska styrkorna i Afghanistan.
Det var många utmaningar att handskas med för att få till en fungerande verksamhet, det var klimatet (från +10 till +50 dagtid och nattetid kunde det vara nollgradigt), miljön, hotbilden, ledningsfunktionen, avstånden, infrastrukturen samt förnödenhetsförsörjningen. Carl-Axel gav oss några målande beskrivningar av händelser som gjorde att vi kunde ana svårighetsgraden.

Mali00 hade med sig den utrustning man behövde för sin egen del men all materiel som behövdes för byggandet av Camp Nobel skeppades med båt från Sverige till Senegal, därifrån var det ca 200 mil landsvägstransport genom Afrika fram till Camp Nobel. Vägarna var inte de bästa och logistiken, dvs att grejorna anlände i rätt ordning, var det si och så med. Även om ordningen på de ca 200 lastbilar, de flesta med släp, var någorlunda från början så hände så mycket på 200 mil att det var slumpartat vad som kom när, men allt kom fram så småningom. Kolonnkörning var inte de inhemska chaufförernas paradgren. Vid passage av floden Niger (med färja) blev det ca 2-3 km kö av Mali00 lastbilar och inhemsk trafik. Floden var ca 2,5 km bred, det fanns två färjor och kapaciteten var ca tio turer per dag. Efter mörkrets inbrott körde man inte. Väntan blev stundtals lång.
Väl på plats startades amröjning av området och det byggdes en tillfällig camp ”Camp Ankeborg” där Mali00 bodde under uppbyggnaden av Camp Nobel. Med början den 14 november 2014 (när första lastbilen kom fram) och efterhand som lastbilstransporterna anlände startade arbetet upp med att bygga Camp Nobel.
Betonggjutningen (bl.a. bottenplattorna till tälten) fick utföras nattetid för betongen brann för snabbt i hettan som var på dagarna. Arbetet fortsatte enligt plan och campen fick el, vatten och avloppssystem, förläggning, hygienutrymme, kök, sjukhus, matsal, spolplan, utrymme för fritidsaktiviteter för att nämna något av det som byggdes. Det byggdes även anordningar för campens bevakning och försvar och vissa utrymmen var splitterskyddade. Under andra halvan av februari 2015 var arbetet i stort sett klart och campen lämnades över till Mali01 som då anlänt. Mali00 stannade några veckor till och färdigställde det sista samt förberedde hemtagning av fordon mm.
Efter avslutat föredrag var det många frågor från intresserade åhörare.


Vår ordförande, Bo Romedahl, avtackade Carl-Axel för ett mycket spännande och intressant föredrag och överlämnade A6 minnesskrift. Åhörarna visade sin uppskattning med en varm och hjärtlig applåd.

Text och foto
NG Olsson

Den 1 mars 2016 var det vår egen Rune Carlsson som talade under rubriken Framtida krig – en titt i kristallkulan. Rune hade läst och inspirerats av en bok av Christopher Coker – Future War.

Som vanligt var det givande att lyssna på Rune och här kommer min korta tolkning av föredraget.

Rune gav oss den här gången olika tidsperspektiv på människan, kriget och den tekniska utvecklingen i samhället.
Människan är som hon är. Vi har krigat så långt vi kan se bakåt och varför gör vi det?
Varför bestiger vi Mount Everest? - Ja, för att berget ligger där.
Varför kriga? – För att vi gör det.
En tolkning av krigets orsak är vår oförmåga att uppmärksamma relationer – relationerna till vår nästa, men framförallt intigheten – döden.
Människan är inte den enda art som dödar sina artfränder. Det är vanligt bland åtminstone 1300 andra arter. Vår art är förmodligen den enda som funderar över framtiden – och som vill påverka den. Kommer evolutionen att hjälpa oss? Knappast, evolutionen gynnar inte nödvändigtvis mera komplexa organismer som människan – om det främsta målet är att överleva.

Krigföringen tar förstås hjälp av den oerhört snabba tekniska utvecklingen. Inte minst datorernas enorma kraftökning tillsammans med Internet gör att den mänskliga hjärnans relativa oförmåga att processa information nu helt har eliminerats. Datakraften har för en given kostnad fördubblats var 18:e månad sedan 1960. En smartphone är idag 1 073 741 824 gånger kraftfullare än den dator som användes för att föra människan till månen. Allt detta gör att vi egentligen inte kan föreställa oss hur det framtida kriget kommer att se ut. Kanske reduceras det enbart till ett informationskrig eller också blir det mänsklighetens totala förintelse.

Det är svårt att spå om framtiden och en definition av framtiden kan vara: ”Saker händer!”
Carl von Clausewitz sade: ”Krigets karaktär ändras ständigt, men inte dess natur”.

Andra tänkvärda ord är:
Framtiden är inte en plats vi är på väg till – utan en idé om något vi redan har tänkt på.
Makt är förmågan att göra något och politik är förmågan att välja rätt eller fel saker att göra.
Framtiden är inte ett öde, utan ett val.

Text Evald Persson
Foto NG Olsson

Kamratföreningens 79:e årsmöte hölls den 19 mars 2016 på restaurang Hasse på Sjökanten vid Rocksjön. Till årsmötet anslöt sig 44 medlemmar (ca 12%) av föreningens totalt 365 medlemmar. Som traditionen bjuder inleddes årsmötet med att ordföranden Bo Romedahl hälsade alla välkomna varefter den samlade menigheten stående åhörde Smålands Artilleriregementes marsch.

Därefter hölls parentation över sedan senaste årsmötet avlidna medlemmar. Sorgligt nog blev det i år 21 namn som lästes upp till den stilla lågan från ett ensamt ljus. Parentationen avslutades med en tyst minut i stilla kontemplation över avlidna kamrater

Årsmötesförhandlingarna öppnades av Bo Romedahl som raskt valdes att leda årsmötet med Bernt Holtz som mötessekreterare.

Bo Romedahl omvaldes till ordförande för föreningen för ytterligare ett år.
Övriga i styrelsen är Bo Mattsson, Lars Fogelquist, Göran Fransson, Sven Engkvist, Göran Johansson, Nils-Göran Olsson, Lennart Andersson, Anders Leicht samt Bernt Holtz.

Till revisorer för föreningen valdes Richard Prahl och Lennart Svensson.

Årsmötet godkände de smärre förändringar i föreningens stadgar som styrelsen föreslagit. De förändrade stadgarna kommer att anslås på hemsidan senare i vår.

Rune Carlsson tackade styrelsen med Bo Romedahl i spetsen för dess idoga arbete som gör vår kamratförening till en av de mera livaktiga kamratföreningarna i landet. De församlade medlemmarna tog upp en värmande applåd.

Bo redogjorde kortfattat för kommande programpunkter i vårens program. Speciellt uppmärksammades att det i år är 80 år sedan A6 kamratförening startade.
En fest kommer att hållas 10 till 11 september i Skillingaryd för att fira föreningens 80-årsdag. I samband med detta sker ett besök på Ing2 och deras regementes dag. Golftävlingen Artilleriduellen går också av stapeln samma helg. Håll utkik på hemsidan och i er mail för vidare information. Göran Fransson uppmanade de församlade att redan nu boka dessa datum i sina agendor.

Mötesordförande, Bo Romedahl, tackade alla för visat intresse och för det förtroende man visat honom under hans tid som ordförande. Han uttryckte sin stora glädje över att få leda arbetet med, enligt honom, en bra styrelse och en fin kamratförening.
Direkt efter mötet avtackade Bo avgående styrelsemedlemmen Ingvar Rittsél och valberedningens sammankallande Roland Ivarsson. Dessa kommer att vid senare tillfälle uppvaktas med blommor.

Revisorn Arnold Bäck mottog blommor och tackades för sitt arbete som revisor i A6 Kamratförening.

Efter mötet följde ett intressant och inspirerat föredrag av brigadgeneralen tillika vicerektorn vid försvarshögskolan, Bengt Axelsson. Under drygt 40 minuter delgav han oss på ett fängslande och informativt sätt sin syn på bl.a. Nato, regeringens senaste försvarsproposition, nedrustningen av det svenska totalförsvaret, den förestående upprustningen av detsamma, synen på utökad könsneutral ”värnplikt,” vikten av samarbetspartner i östersjöregionen mm.

Vår ordförande tackade Bengt Axelsson för hans insats med blommor och vår minnesbok.

Mötet avslutades med gemensam lunch under trivsamma former.

Text Bernt Holtz
Foto Göran Johansson

Tisdagen den 5 april var det dags för aprils månadsmöte. Efter regementets marsch klingat ut hälsade vår ordförande Bo Romedahl alla välkomna till dagens möte. Särskilt välkommen var dagen gäst och föreläsare, vår tidigare regementskamrat Kurt Lindberg från länsstyrelsens beredskapsenhet: Ämnet för dagen var ”Sveriges krisberedskap, krishanteringssystemet och civilt försvar”.

Vi fick lyssna på en intressant och lärorik föreläsning om länsstyrelsen arbete med nämnda frågor. Den del av planeringen som handlar om Civilförsvaret och Totalförsvaret har i stort sett raderats ut. Med början ca 1996 och några år framåt lades denna verksamhet ner. Ett resultat av detta är en extrem sårbarhet när det gäller vår försörjning av mat och drivmedel inte minst till försvaret. Det finns inga beredskapslager.
Samhällets krisberedskap bygger på samarbete. Jönköpings län ligger här i framkant med ledningssystemet F-samverkan som är ett flexibelt system som gör att samarbetet, ledningen och verkställigheten fungerar.
Vi fick en inblick i ansvarsfördelning och resurser samt hur man organisatoriskt löser hanteringen (F-samverkan) av kriser med väldigt många parter inblandade.
Vi fick även lära oss att grunden till fungerande krisberedskap handlar om att minska sårbarheten och att förbättra förmågan att klara en krissituation i samhället. Detta gäller både före, under och efter en kris. Kurt gav även exempel på olika sorters kriser, både vad som skulle kunna hända och sådant som faktiskt hänt t.ex. stormen Gudrun, skogsbranden i Västmanland eller när 27 000 människor förgiftades av orent dricksvatten i Östersund. Kurts föredragning var mycket givande och det var ett intressant område att få mer kunskap om. Efter frågestund avtackades Kurt av vår ordförande med en liten gåva .

Några av dagens åhörare som efter mötet bistod med en varm applåd.

Text och foto
NG Olsson