Efter att vår ordförande hälsat välkommen till dagens tisdagsträff var det dags för vår egen Rune Carlsson att börja sitt anförande.

Här dryftar Rune måhända någon av dagens frågeställningar med Christoffer Lilliecreutz.


Temat för dagen var: Försvarets framtid - från ”Grand strategy” till budgetövervägande.

Här lämnade Rune en mycket initierad redogörelse för olika tillämpningar av detta begrepp från romarrikets dagar till i dag.

Sveriges tillämpning i dag kan kanske uttryckas som Säkerhet tillsammans med andra. Diskussionerna om det framtida försvaret (läs försvarsbudgeten) pågår för fullt i de politiska partierna. Under Runes sakkunniga ledning lotsades vi genom de olika turerna kring NATO-anslutning och försvarsbudget som varit och pågår när det gäller försvaret. De olika partierna har när det gäller Nato en ganska så spridd uppfattning. Det man kan konstatera är att NATO-anslutning för närvarande inte är aktuell. Sverige har en solidaritetsförklaring med grannländer och EU länder varav de flesta även är medlemmar i NATO. I praktiken innebär det att vi lovat att hjälpa och hoppas själva på hjälp från alla NATO eller Eu-länder utom Turkiet, Albanien, Kanada och USA! Frågan är vilken hjälp kan vi räkna med?

Sedan kom Rune in på försvarsbudget och för att få lite perspektiv på detta område fick vi en inblick i vad andra länder spenderar på sitt försvar. USA ligger i topp genom att lägga fyra gånger mer på sitt försvar än tvåan (Kina) och lika mycket som de därnäst kommande åtta sammanlagt. Faktum är dock att värdens samlade militärutgifter har minskat något. Främst har militärutgifterna minskat i Nordamerika och i Väst och Centraleuropa. I övriga delar av världen har det skett en ökning.

I Sverige pågår diskussioner om satsningar på det framtida försvaret. Regeringen har i sina planeringsanvisningar aviserat tillskott på 8 mdr kr 2016-2020. ÖB anser att det finns en obalans mellan uppgiften och ekonomiska förutsättningar, vilket innebär att den bild som skissades av hur försvaret skulle se ut 2014 ännu inte har kunnat levas upp till. Regeringens förslag till ökning av försvarsmaktens budget är knappt hälften av ÖB:s anmälda behov av ökning.

De förslag till satsningar som regering och de olika partierna nu vill göra för perioden 2016-2020 skiljer sig åt ganska markant. Samtidigt finns en oklarhet om det är nya pengar eller en utökning.

Rune övergick därefter till att visa på hur planerade armeförband och planerad personalstyrka 2016 ser ut. När det gäller personal har det visat sig svårt att behålla GSS/T (gruppchefer, soldater och sjömän, tillfälligt tjänstgörande). Vi blev även uppdaterade på planerat tillskott av bl.a. Jas 39 E och ubåtar. När det gäller bataljonsartilleri så har 10,5 cm haubits ersatts av 12 cm granatkastare (system från 1941). I nästa nummer av Smålandsartilleristen kommer Rune att skriva en del om Försvarets framtida inriktning.

Efter avslutat föredrag var det många frågor som Rune hanterade med bravur. Rune avtackades av vår ordförande, Bo Romedahl, för ett intressant föredrag. Åhörarna bistod med en varm och hjärtlig applåd.

Text och foto
NG Olsson

Lördagen den 14 mars 2015 avhöll Kamratföreningen Smålandsartillerister sitt årsmöte i  Hasse på Sjökanten vid Rocksjön. Ett 60-tal medlemmar och anhöriga deltog i mötet.

Efter betalning och glada återseenden förklarade ordföranden Leif Oscarsson årsmötet öppnat och regementets marsch avlyssnades stående. Därefter följde parentation över avlidna medlemmar sedan föregående årsmöte. Leif tände ett ljus och de närvarande förenades i en tyst minut till minne av de avlidna medan fana och standar fälldes.

Därefter följde sedvanliga årsmötesförhandlingar och till föreningens ordförande, t.o.m. årsmötet 2016 (ett år), valdes Bo Romedahl. Vidare till styrelseledamöter, t.o.m. årsmötet 2016 (ett år), valdes Bo Mattsson (omval) och t.o.m. årsmötet 2017 (två år), valdes Nils-Göran Olsson (omval), Lars Fogelqvist (omval), Sven Engkvist (omval), Lennart Andersson (nyval) samt Bernt Holtz (nyval). Sedan tidigare är Göran Fransson och Ingvar Rittsél valda fram till årsmötet 2016. Till revisorer, t.o.m. årsmötet 2016 (ett år), valdes Richard Prahl (omval) samt Arnold Bäck (omval) och till revisorsuppleanter, t.o.m. årsmötet 2016 (ett år), valdes Bengt Nordenberg (omval) samt Lennart Svensson (nyval) och till valberedning, t.o.m. årsmötet 2016 (ett år), valdes Roland Ivarsson (omval och sammankallande), Ulf Gustafson (nyval) samt Åke Sjögren (nyval).

Bo Romedahl redogjorde därefter kortfattat för de återstående programpunkterna i vårens program samt för hur långt man kommit med höstprogrammet. Speciellt uppmärksammades att det är 30 år sedan regementet avvecklades och detta kommer att minneshållas med en speciell ceremoni.

Avgående ordförande Leif Oscarsson avtackas.

Rune Carlsson tackade styrelsen och Leif (avgående ordförande) för dess idoga arbete och även Ulf Gustafsson framförde ett varmt tack. De samlade medlemmarna framförde en spontan applåd.

Mötesordförande, Leif Oscarsson, tackade alla för visat intresse och för det förtroende man visat honom under hans tid som ordförande. Därefter förklarade Leif mötet för avslutat och överräckte ordförandeklubban till föreningens nye ordförande Bo Romedahl som tackade för förtroendet. Direkt efter mötet avtackades Leif Oscarsson av vår nyvalde ordförande Bo Romedahl för sina insatser för föreningen som ordförande under fyra år. Därefter förärades Leif föreningens förtjänsttecken i silver samt blommor.

Efter mötet följde ett intressant och inspirerat föredrag om uppdraget som flygledare i Jönköping, av chefen för flygledningen på Axamo flygplats, Lotta Hoffback-Kaljo.

Lotta berättade även om sitt arbete i olika länder som internationell flygledarkonsult bl.a. i Baltikum, Mongoliet, Ghana samt flera andra länder. Uppmärksammas bör att Lottas far, Tor Hoffback, som är 89 år, sedan länge är medlem i vår förening. Lotta tackades av vår nye ordförande Bo R för sin insats med blommor och vår minnesbok.

Huvuddelen av deltagarna övergick därefter till en utsökt lunch i restaurangen.

Text: Bo Romedahl

Foto: Göran Johansson

 


 

”ULTIMA RATIO REGUM, konungens yttersta argument” alltså Artilleriet.


C A9, överste Johan Pekkari

Så inledde Sveriges högste befälhavare inom artilleriet, överste Johan Pekkari, som tillika är chef för artilleriregementet A9 i Boden, sitt anförande då han den 24/2 gästade kamratförening Smålandsartilleristerna på föreningens tisdagsträff. Johan ledsagades dessutom av sin högra hand, regementsförvaltare Peter Hemphälä och chefen för stabsavdelningen Anders Rönnqvist.

Under två intensiva timmar redogjorde Johan och hans personal för dagens artilleri, dess organisation, bestyckning, bekämpningsförmåga, personalsammansättning samt utbildningssystem.

Artilleriet förfogar i dag över 4 st. ”förseriepjäser” av system Archer och uppgiften är ”indirekt bekämpning inom försvarsmakten”. Pjäsen grupperar på 30 sekunder och har ett magasin på 21 skott. Fylla på magasinet tar 7 minuter. Skottvidden är 30 till 40 km med normalammunition och 50 km med ammunition av typen ”Exalibur” som träffar sin målpunkt med en spridning mindre än 6 meter. Leverans av det fullständiga pjässystemet har påbörjats och skall vara avslutat under år 2016. Utlandet uppvisar ett stort intresse för pjässystemet som upplevs ha imponerande prestanda.

A9 samövar med alla förband som är upprättade i Sverige från norr till söder. Till hösten kommer man att genomföra en stor arméövning där A9 kommer att ingå. Bl.a. skall man skjuta i Skillingaryd. Man samarbetar och samövar även med försvarsmakterna i Norge och Finland.

För närvarande arbetar 370 personer på artilleriregementet fördelade på yrkesofficerare, reservofficerare, heltidssoldater samt deltidssoldater. Man har inga rekryteringsproblem men problem att behålla den meniga personalen. Lösningen kan vara det nyinförda pliktsystemet.

Peter redogjorde för befäls- och utbildningssystemen och dess utveckling. F.n. har man återgått till befälssystem liknande tidigare med officerare, specialistofficerare samt meniga där samtliga är fast anställda.

Anders redogjorde för A9:s ansvar för hur artilleriets traditioner bevaras och förs vidare.


Leif tackar f.v. major Anders Rönnkvist, överste Johan Pekkari och regementsförvaltare Peter Hämpälä.

Efter föredragningarna vidtog en frågestund som slutade med att föreningens bägge ordförande, Leif Oscarsson och Bo Romedahl tackade gästerna för deras insatser genom att överräcka föreningens standar samt minnesbok.

Text Bo Mattsson
Foto Göran Johansson

Kriminaltekniker Jan Rullman från Jönköpingpolisen var gästföreläsare på årets första Tisdagsträff. Han gav oss en initierad inblick i vad en kriminaltekniker arbetar med.

Jan började en gång i tiden sin yrkesverksamma karriär på A6. Han lämnade regementet i början på 80-talet för att börja vid Polisen. De snaraste 14 åren har Jan arbetat som kriminaltekniker så han har gedigen erfarenhet inom yrket.

Polisen har nyligen gått in i en ny organisation, Polismyndigheten i Sverige. Jönköpings län tillhör, i den nya organisationen, region Öst tillsammans med D- och E-län. Tekniska Roteln i Jönköping som består av 12 personer och en kriminalsökhund tillhör den Forensiska sektionen.

Kriminalsökhund

Kriminalteknikernas främsta uppgift är att ta reda på vad som hänt utifrån vad de kan se och upptäcka vid en brottsplats. Man kan säga att kriminalteknikerna är som tv-seriernas CSI fast i verkligheten. Vid inbrott handlar det om spårsökning, tillvägagångssätt och dokumentation. Är det en brand som utreds så är det intressant att ta reda på var branden börjat och varför det börjat brinna samt eventuella spår på brandplatsen. Vid våldsbrott så är det tillvägagångssättet och händelseförloppet, som det är viktigt att få reda så mycket som möjligt om. Är det dödsfall så är det viktigt att ta reda på dödsorsaken. Inom kriminaltekniken är laboratorieundersökning ett viktigt inslag, det är här som fingeravtryck framkallas, biologiska spår säkras och fiberundersökningar görs. Undersökning av datorer och mobiltelefoner samt avgjutningar är också ett viktigt inslag i arbete. Nationella forensiska centrum (NFC) tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) finns som nationell resurs när det gäller laboratorieundersökningar och analyser.

Del av åhörarskaran

Jan berättade också att villainbrotten har en tendens att öka och att dessa är svårutredda med få spår. Ofta är det turnerande sällskap som förflyttar sig genom landet. Jans föredrag rundades av med en frågestund och de engagera åhörarna ställde en mängd frågor som alla besvarades med glans. Jan avtackades för en spännande och informativ föredragning av vår vice ordförande Bo Romedahl, som även överlämnade senaste numret av vår tidskrift samt vår minnesskrift.

Text och bild
NG Olsson