Tisdagen den 7 maj var tisdagsträffen återigen en kvällsaktivitet. Vi var nästan 40 Smålandsartillerister som samlades hos Ostkompaniet på Torsviksområdet strax utanför Jönköping. Vår medlem, Krister Linnell, hade bjudit in oss till företaget för att vi skulle förkovra oss i ost och honung. Vi konstaterade snabbt att det var ett område som intresserade många, då det troligen var rekord i antal deltagare.

Efter att vår ordförande hälsat alla välkomna och vi stående i enskild ställning avnjutit regementets marsch fick vi en kort introduktion av Krister. Sedan överlämnades ordet till koncernchefen, Anders Lindahl, som berättade om Ostkompaniet och övriga koncernen för oss för oss. I koncernen ingår även Svensk Honungs förädling som ligger i Mantorp. Vi fick även höra historien om den turkiska yoghurten, som hade en bild på en turkgubbe som visade sig vara grek.


Därefter var dags för provsmakning av ostar och det var Per-Åke Plantin, som är produktionschef, som tog över. Vi fick smaka på ostar ur företagets sortiment och Per-Åke, som visste allt som är värt att veta om ostar, var en utmärkt ciceron i ost. Ostarna smakade utmärkt gott och vi förkovrade oss i vår ostkunskap. Per-Åke tog oss sedan med på en kylslagen rundvandring i ostlagret och vi fick ytterligare påspädning i vår kunnande om ost.
 

 

2019 05 07 3

Prduktionschefen Per-Åke Plantin berättade om ostar. Allt från tillverkning till lagring.

Efter ett kort stopp i honungslagret, där det var lite varmare, var det Kristers tur att ta hand om oss. Krister började med att ge oss en kort orientering om hur hans yrkesliv sett ut efter A6- tiden via polisyrket fram till nutid och samarbetet med Anders Lindahl. Hur det kommer sig att han hamnade på företaget som honungsexpert var en intressant historia. Därefter inledde Krister sitt föredrag på temat ”Från blomma till honungsburk”. 

 

2019 05 07 1

Krister Linnell i berättartagen.

Krister som själv är biodlare inledde med att berätta om den hotbild som finns mot vår natur och då indirekt mot bi- och honungsproduktionen. Vi fick höra om vilka bisorter vi har, vad biavel är och mycket mer. Kristers äventyr med ryska biodlare berördes och hans umgänge med Ernst Kirchsteiger i TV 4 omnämndes (se gärna klippet som finns på TV 4;s hemsida). 

 

2019 05 07 7

Vi hade även med oss en alldeles egen honungsbjörn.

Vi fick lära oss om hur bin gör honung och vilka olika honungsorter som finns. Provsmakning av honung, där vi fick gissa om det var svensk eller importerad honung, var ett trevligt inslag. Kvällen avrundades med att vi bjöds på kaffe och fralla. Vår ordförande framförde ett stort tack till Ostkompaniet och till Krister för en mycket trevlig och lärorik kväll. 

 

2019 05 07 8

Honungsprovning i full gång!

 

Text och bild: N-G Olsson