Från Änglagård till Stenhus.

Kamratföreningens Vårresa, lördagen den 18 maj 2019, gick till Ulricehamntrakten där vi gjorde turen ” Gårdarna runt sjön”.
Även denna Vårresa hade vi vädrets makter på vår sida. himmeln var ”järngrå” men regnet höll sig borta och temperaturen var lagom för en dag med mycket sightseeing.

2019 05 18 1
Strax före utsatt tid samlades vi på A6 kaserngård för avfärd. Vi var i år nästan 40 deltagare och det kändes extra roligt att vi var så många. Prick kl 0830 rullade vi iväg mot Ulricehamn och turen ”Gårdarna Runt Sjön”.


I över 20 år beskrev Birgit Th Sparre sin hembygd, vid sjön Åsunden, i romansviten ”Gårdarna runt sjön” och det var i dessa miljöer som årets kamratresa gick.


Vi gjorde ett kort stopp i Ulricehamn och hämtade upp vår guide Ann-Magret Hilding från Ulricehamns guideförening. Efter en kort rundresa med guidning i Ulricehamn där vi bl.a. fick bese friluftsområdet ”Lassalyckan”, passerade vi Skottorp och Sten Sture Monumentet. Monumentet är rest till minnet av slaget på Åsundens is, år 1520, då Sten Sture dy hade som uppgift att stoppa den framryckande danska hären. Sten Sture blev dödligt skadad av en dansk kanonkula och misslyckades med att stoppa danskarna. Han dog på sin reträtt mot Stockholm och hade han lyckats med sitt uppdrag, hade Stockholms blodbad aldrig inträffat.

 

2019 05 18 3

Nästa resmål var Källebacka Säteri och på vägen dit passerade vi platsen där den nästan 10000-år gamla Bredgårdsmannen hittades. Framme vid Källebacken guidades vi av gårdens ägare som bl.a. berättade om filminspelningen av den legendariska filmen ”Änglagård”, som hade genomförts på gården för c:a 20 år sedan. Vi fick bese huvudbyggnaden där första våningen var från 1600-talet.

 

2019 05 18 4

Vi fick även se hur ett dass kunde se ut på 1700- talet. Man fick klättra upp till en bänk med sju olika hål i varierade storlek och där fanns även en bänk där nödiga kunde sitt och vänta på sin tur. Fallhöjden för fekalierna var imponerade.


Efter att ha beskådat hela anläggningen åkte vi vidare och passerade bland annat gårdarna Åsundsholm och Sjöred där författarinnan Birgit Th Sparre växte upp och där hon skrev sina romaner. Vi passerade även Finnekumla Kyrka där hon ligger begravd. Vår guide, Ann-Magret, höll oss hela tiden uppdaterade med allt vi passerade. hon var som en levande uppslagsbok.


När klockan började närma sig lunchtid anlände vi till Hofsnäs Herrgård där vi intog en förbeställd lunch. Efter att ha avnjutit en mycket välsmakande måltid och besökt Hofsnäs saluhall gick resan vidare till Torpa Stenhus.

 

2019 05 18 5
Torpa Stenhus ligger vackert beläget vid Åsunden. Slottet är ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Godset är privatägt och det har varit i samma familjs ägo i 17 generationer sedan slutet av 1400-talet. Namn som Stenbock och Sparre återfinns i ägarlängden. Vi fick, med början i slottskapellet, en guidad tur genom slottets alla skrymslen och vrår, från de mörka källarvalven upp till under takåsarna.


Även här visade vår guide prov på enastående kunskaper som hon förmedlade till oss på ett uppfriskande sätt. Vi fick höra de tragiska historierna om lille Gustav Stenbock, som dog i en brunn då han skulle hämta ett äpple, som han tappat och om dottern, som inmurades levande då man trodde hon vara smittad med pesten efter en resa till Danmark.


Torpa Stenhus har mycket tjocka väggar, då det bl.a var gränsborg mot Danmark. Vi blev ganska snart varse att dessa tjocka väggar effektivt stänger ute värmen (och bevarar kylan) så det kändes som högsommarvärme när vi åter kom ut ur slottet.

 

2019 05 18 7
Vi avslutade besöket i Torpa med en god kopp kaffe med tillbehör i slottscafeét. I det sammanhanget passade vi även på att avtacka vår guide, Ann-Magret, för väl genomför uppdrag. Vår ordförande poängterade särskilt Ann-Magrets röstläge, som var väl avpassat för halvdöva artillerister. Efter kaffet ställdes färden mot A6 och Jönköping dit vi anlände supernöjda med dagen och uppfyllda av intryck och ny kunskaper om gårdarna runt sjön.

 

Text : N-G Olsson, Bo Mattsson och Bo Romedahl

Foto: N-G Olsson