Måndagen den 4 december hade ett 35-tal Smålandsartillerister mött upp för att, som traditionen bjuder, fira alla artilleristers skyddshelgon Sankta Barbara denna gång åter på Restaurang Björkudden under takåsen i gamla A6 Norra Yttre kasern.

Kvällen inleddes traditionsenligt med att stående lyssna på A6 marsch och vår ordförande, Bo Romedahl, hälsade alla välkomna samt framförde hälsningar från några kamrater som inte kunde delta. Några nya kamrater presenterade sig och upptogs snabbt i vår gemenskap.

 

2017 12 04 1

Vår ordförande, Bo Romedahl, hälsar välkommen.

Därefter var det dags för den kulinariska delen av kvällen och under gemytliga former, med sång och glada skratt, avnjöt vi först en god förrätt med snaps och öl, därefter intogs ärtsoppa med varm punsch och som efterrätt serverades pannkaka, sylt och grädde. Vår ordförande berättade, mellan rätterna, den tragiska historien om Sankta Barbara och hur det kom sig att hon blivit artilleristernas skyddshelgon. I artilleriets begynnelse var krut och kanon, farligare än fienden därutav etablerades seden att åkalla Sankta Barbaras beskydd. Vi blev även påminda om att det är mindre än 40 år sedan A6 upplevde den tragiska Ravlunda olyckan, med döda och skadade soldater. Detta visar att det kan finnas anledning för oss att åkalla Sankta Barbaras beskydd även i nutid.

2017 12 04 32017 12 04 4

Stämningen var hög och många skratt genomljöd i lokalen.

Börje Ottosson tackade för god mat och trevlig kväll. Börje anknöt i tacktalet till att vi åter var tillbaka på A6 och att vi förplägnades med soldatens traditionella mat. Därefter följde kaffe och vår kamrat Christer Möller med sångare Bosse bjöd på härlig musikalisk underhållning inklusive några roliga historier, vissa med något ekivoka inslag.

  

2017 12 04 2
Kvällens musiker, Bosse och Christer.

 

Vi avtackade även kökspersonalen med kocken Leo som följt vår förening under 17 år.


Som alltid när man har trevligt går tiden fort och snart var det dags för vår ordförande att avrunda kvällen.

 

Text: Bo Romedahl, bild: Göran Johansson