Tisdagen den 5 september var det dags för höstens första tisdagsträff (då den förra tisdagsträffen var på en torsdag). Nordiska sjuårskriget (1563–1570) och bataljen vid Getaryggen var ämnet för kvällen.

 

Kl 17.15 samlades ett glatt gäng förväntansfulla Smålandsartillerister för gemensam busstransport till Getaryggen.

 

 

2017 09 05 1

Deltagarna samlade på den gamla landsvägen inför kvällens föreläsning.

 

Väl på plats möttes vi av Sven Engkvist från Miliseum som var vår värd för kvällen. Bill Skoglund och Bernt Blank hade tillsammans med några kamrater från Frivilliga Automobilklubben (FAK) fixat mat och ett ”order- och mässtält” med stolar och bord, så det var riktigt fältmässigt.

 

 

2017 09 05 2

Bernt Blank till vänster och Bill Skoglund i mitten med sina medhjälpare från FAK.

 

När vi utspisats med hamburgare med tillbehör, och efter att kaffet och kakan slunkit ner, var det dags för Sven att ta oss, 450 år bakåt i tiden, till den 31 oktober 1567.

 

2017 09 05 4

Sven Engkvist redogör för "förutsättning och läge".

 

Bakgrunden till bataljen vid Getaryggen var att en dansk armé under befäl av Daniel Rantzau i slutet på oktober 1567 trängde fram längs dåvarande Nissastigen i riktning mot Jönköping. Armén som var på ca 8000 man rörde sig snabbt framåt och bestod till stor del av erfarna legoknektar. Med sig hade man en tross om 900 vagnar med förnödenheter. Målet vara att komma till Stockholm. De egna förråden (trossen) och det man kunde plundra sig till räckte inte. Man behövde fylla på sina förråd. Danskarna visste att det i Jönköping fanns stora lager av proviant och andra förnödenheter. Svenskarna å sin sida ville sinka danskarna så mycket det gick så att man hann evakuera Jönköpingsborna och frakta bort eller förstöra de lager av förnödenheterna man hade där. Gammal hederlig fördröjningsstrid alltså.

 

2017 09 05 7

På den gamla landsvägen, och mitt i den svenska försvarsgrupperingen, redogjorde Sven Engkvist för det korta, men blodiga, händelseförloppet.

 

Med stor inlevelse lotsade Sven oss igenom den danska arméns framfart och vad som ledde fram bataljen vid Getaryggen. Vi fick veta vad som troligen hände där och i trakten när danskarna drog fram. Under några somrar har det gjorts arkeologiska undersökning vid Getaryggen och vi fick ge oss ut i terrängen och ta del av vad man kommit fram till och vilka fynd man gjort. Vi mötte även en knekt som blivit kvarlämnad.

 

 

2017 09 05 8

En knekt i tidstypisk utrustning lösgjorde sig ur skuggorna.

 

Mörkret började dessvärre falla ganska fort och allt för snart var det dags att avrunda ett mycket intressant och givande besök på Getaryggen.

 

Text och foto: N-G Olsson