I strålande högsommarväder (trots att det bara var maj) samlades nästan 30 kamrater på A6 kaserngård för 2017 års Vårresa. Vi hade två resmål att se fram emot, först skulle vi besöka Hagshults flygbas och efter några timmar där ställa kosan till Vandalorums konstmuseum i Värnamo. 

 

2017 05 20 1

 De fyra milen ner till Hagshult gick fort och så stod vi där på ett flygfält mitt i skogen.

Kim Graversen, som arbetar på flygbasen tog emot oss och hälsade oss välkomna. Därefter fick vi en sakkunnig guidning på flygbasen och vi fick se olika delar av anläggningen. Vi fick veta att det började redan på 30-talet med landningsbana för Postflyget mellan Malmö och Stockholm. Det var då en gräsbana, som fortfarande kan skönjas i naturen, men den är nog inte längre lämplig för flygplan. Vi fick en beskrivning av verksamheten på flygbasen, vilka resurser som krävs för att hålla anläggningen igång samt vilka tekniska faciliteter man förfogar över. Vid expeditionsbyggnaden bjöds vi på kaffe och sedan avrundades besöket och vi åkte till Vandalorum.

  2017 05 20 2

 Efter en kort bussfärd genom det vackra landskapet var vi så framme vid Vandalorum. Vid det här laget var vi ganska så lunchsugna så självklart började vi med utspisning. Vi serverades en välsmakande måltid bestående av Fjordlax med tillbehör, som avrundades med kaffe och kaka.

  

2017 05 20 3

Mycket mätta och belåtna var det dags att påbörja nästa fas av museibesöket, som var en guidad visning av de utställningar som fanns på Vandalorum. Vår guide, Eva Thomasdotter, (som är intendent på Smålands konstarkiv) gav oss en guidning med mycket inlevelse och entusiasm. Vi fick även en kort stund på oss att på egen hand utforska museet.

De sju E4-milen tillbaka till Jönköping gick fort. Tio minuter före utsatt tid var vi tillbaka på A6 kaserngård. Nöjda och belåtna med dagen var det så dags att säga hej då till varandra.

 

Text och bild: N-G Olsson