Firande av Sankta Barbara avslutade föreningens verksamhetsår 2016.

Torsdagen den 1 december hade ett 40-tal Smålandsartillerister mött upp för att, som traditionen bjuder, fira alla artilleristers skyddshelgon Sankta Barbara, denna gång på Restaurang Hasse på Sjökanten vid Rocksjöns strand.

Kvällen inleddes med att vi ”minglade” och drack glögg till ljuv musik från vårt husband för kvällen, Lena Winald Möller och Sofia Winald.

 
Lena Wiland Möller

Efter att Göran Fransson påkallat allas uppmärksamhet, med hjälp av sin trumpet, var det dags för vår ordförande, Bo Romedahl, att inleda kvällen med att hälsa alla välkomna varpå vi stående fick njuta av Smålands Artilleriregementes Marsch.
Bo delgav oss sedan den tragiska historien om Sankta Barbara och hur det kom sig att hon blivit artilleristernas skyddshelgon. Vi fick även höra hur Sankta Barbara firandet kom till Sverige och anammades av det svenska artilleriet.

Därefter var det dags för den kulinariska delen av kvällen och under gemytliga former, med sång och glada skratt, avnjöt vi ett mycket välsmakande julbord.

 

Börje Ottosson tackade för god mat och trevlig kväll.

Börje anknöt i tacktalet till traditionerna på A6 genom att citera inledning till Krigsmans erinran ”Krigsman ska frukta Gud och vara konungen huld och trogen”. Vidare fick vi, bland annat, höra att relationen med Svenska kyrkan var stark, det var nog inte läge att på den tiden fira ett katolskt helgon.

Därefter följde kaffe och vårt husband bjöd på härlig musikalisk underhållning där även Göran Fransson bidrog med sin trumpet. Som alltid när man har trevligt går tiden fort och snart var det dags för vår ordförande att avrunda kvällen.

Text och foto: NG Olson