Tisdagen den 23 augusti 2016 var Kamratföreningen Smålandsartillerister tillsammans med kamratföreningen från Ing2, Eksjö inbjudna att besöka Bison Counter 2016 i Skillingaryd.

Avfärd från A6 kaserngård NY med buss kl. 0830, marschmål Skillingaryd läger, Mäss C.
På bussen möttes vi av Thommy Gustavsson, från Ing2, vår guide för dagen, som hälsade oss välkomna till dagens övningar. Väl framme i Skillingaryd vankades det fika följt av genomgång före övning.

Förväntansfyllda ynglingar inför dagens övningar

 Vi fick reda på att första Bison Counter övningen genomfördes 2013 i Holland. Då deltog fem nationer varav Sverige var en. Namnet Bison Counter kommer från den holländska 43:e mekaniserade brigaden vars symbol är en Bisonoxe. I årets upplaga deltar 21 länder, inklusive Sverige och ca 1000 personer deltar. 

Det man övar är C-EID, som innefattar olika åtgärder på alla nivåer för att motverka hot från IED,  improviserade sprängladdningar (kallas ibland för terrorbomber och kan vara hemmagjorda). För att lösa uppgiften har man med sig ett mobilt kriminaltekniskt laboratorium där man kan göra de mesta av det man gör inom kriminalteknisk laboratorieverksamhet. Laboratoriet är ett samarbete inom EDA (European Defence Agency) och 13 EU-nationer.
Genomgången öppnade upp ett nytt scenario för många av oss, då den typ av hotbild som C-EID ger inte fanns ”på vår tid”.
Efter genomgången bar det ut på skjutfältet där vi först besökte 22 ingbat stabsplats.

Genomgång på 22 Ingbat.stabsplats

 Vi fick en sakkunnig guidning av stabplatsens personal och fick tillfälle att se deras utrustning och mtrl på nära håll. 

Efter en rask förflyttning till fots genom lingon- och blåbärsris kom vi fram till nästa anhalt som var 222 ingkomp. Även här var det en genomgång av kompaniet och vi fick bland annat beskåda deras tungviktare ingbv 120 på nära håll.

 

Ingenjörbandvagn 120

 Det var en riktig bjässe på ca 64 ton. Stridsvagn nertill och grävmaskin upptill och schaktmaskin framåt kan nog vara en passande beskrivning.

Nu var det lunchtid och vi hade blivit försedda med den moderna soldatens kost, 24 Hour Meals, Combat Edition. Kokkärlet var ersatt av en plastpåse ”Flameless heater” där man lade in matförpackningen, hällde på lite vatten och körde igång en kemisk reaktion. Efter tio minuter var maten rykande varm. Smakade riktigt gott också.

 

 Modern soldatkost, lät sig väl smaka

Efter maten blev det bandvagnstur till bussen för vidare transport till lägerhyddan i Östra lägret. Väl framme där så var det första vi såg när vi steg av bussen det mobila laboratoriet som består av 13 containrar.

Joint Deployable Exploitation and Laboratory

Vi fick inte gå in i containrarna men vi fick vid presentationen som följde se innandömet på bilder. Vi var nu på den plats där allt sammanstrålade, rapporter sammanställdes och beslut fattades. Runt borden på ledningscentralen fanns en mix av nationaliteter som tillsammans bidrog  till att målen med övningen uppnåddes. Vi fick sedan en fullödig genomgång som gav oss en bild av bakgrunden till övningen, nuläget och framtida utveckling, inte minst gällande JDEAL (Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory) dvs det mobila laboratoriet.

Därefter var det dags att avrunda dagen och återfärden till Jönköping.

Stort tack till Ing2, och ett särskilt tack till dem som varit direkt engagerade i vårt studiebesök, för en mycket välarrangerad och intressant dag.

Text och bild
NG Olsson