Klockan 0800 den 28 maj samlades 25 kamrater på kaserngården för busstransport till Aeroseum, som är en del av före detta F7 i Säve. Bussresan gick genom ett somrigt Västra Götaland och så var vi framme. Eldsjälen Roger Eliasson guidade oss sedan, först ovan jord där det pågår flygtrafik av ganska stor omfattning bland annat räddningshelikoptrar samt privata civilflyg. Sedan bar det ner i underjorden i den imponerande berghangaren som ju byggdes i syfte att klara kärnvapenanfall.

 
Under kalla kriget stod det vissa tider 3 st Flygande tunnor med pilot och hjälppersonal på plats startklara för omedelbar insats. Roger berättade ingående och engagerat om de olika flygplanen och helikoptrarna som vi passerade. Han vurmade för Hkp 4 (Vertolen) som han varit chefspilot i under huvuddelen av sin aktiva karriär. Åtskilliga timmar hade han och hans besättning jagat ”ubåtar”.

Rundvandringen tog på krafterna så den utsökta lunchen i Cafe Markan blev ett lämpligt avbrott. Roger avtackades med en rungande applåd. Mätta och belåtna fortsatte vi besöket med enskild utforskning av de olika föremålen och temautställningarna. Några av oss provade att flyga i flygsimulator. Undertecknad provade en Viggen simulator med blandad framgång, det var inte lätt! Tre försök att lyfta resulterade i krasch innan jag fick upp kärran och på något underligt sätt lyckades jag hålla mig upp i luften tills tiden gick ut. Eftersom jag inte hittade någon landningsbana så blev det ytterligare en krasch.

 

Systrarna Gun och Anita valde klokt nog ett enklare flygplan och lyckades ganska bra. Båda försöken slutade dock med en krasch, eftersom ingen av dem hittade tillbaka till flygfältet.

 

Sedan var det dags för hemfärd, efter många intryck och lite möra i kroppen. Flera sov så gott under hemresan tills vi ”landade” på A6 vid 17-tiden.

 

Fakta om Aeroseum hittar du på http://aeroseum.se/. Vi som deltog rekommenderar ett besök ta gärna med familj och barn eftersom mycket är upplevelsebaserat.

Text
Bo Romedahl
ordförande och reseledare

Foto
Ulf Gustafson